![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2013 Skąd: Uniejów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, mam do Was pytanie dotyczące przekierowanie ze standardowej strony na stronę mobilną. Obecnie korzystam z takiego kodu:
Kod działa dobrze, jednak przekierowuje zawsze na na stronę główną wersji mobilnej czyli m.mglks.pl. Chciałbym żeby użytkownik wchodząc na stronę np. mglks.pl/news.php?readmore=111 został przekierowany na mobilną wersję czyli m.mglks.pl/news.php?readmore=111 Jesteście w stanie pomóc mi zmodyfikować ten kod, lub pokazać co i jak zrobić żeby to działało. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten kod pasqdnie wygląda w poście, jakoś się dziwacznie poformatował. Ale to nie Twoja wina, tak piszę bo na początku nie widziałem w ogóle co się tam dzieje. W plaintekście jest czytelny.
A wracając do tematu, poczytaj o header, bo wydaje mi się, że nie czytałeś przed zadaniem pytania. Daj znać jak coś dalej nie będzie jasne. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2013 Skąd: Uniejów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za podpowiedź, jednak przyznam się że nie jestem mistrzem kodowania w PHP więc szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia jak się za to zabrać...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za podpowiedź, jednak przyznam się że nie jestem mistrzem kodowania w PHP więc szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia jak się za to zabrać... Nie poddawać się i czytać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Zobacz co się w tym kawałku kodu dzieje: Wiersz 1 - HTTP_USER_AGENT to łańcuch tekstowy, który każda przeglądarka przekazuje do serwera razem z innymi parametrami. Na przykład moja przeglądarka generuje taki HTTP_USER_AGENT: "Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/54.0.2840.71 Safari/537.36". Analizując ten tekst można określić system operacyjny, przeglądarkę, wersje. Wiersz 2 - to wyrażenie regularne, analizując HTTP_USER_AGENT sprawdza, czy użytkownik korzysta z wersji mobilnej czy nie. Wiersz 3 - funkcja header z parametrem "Location: ..." wyśle do przeglądarki nakaz przekierowania na podany URL. W tej chwili masz tam Kod header('Location: http://m.mglks.pl'); czyli za każdym razem kiedy ktoś kto używający mobilnej przeglądarki odwiedzi stronę, za którą masz ten kawałek kodu - zostanie przekierowany na adres "http://m.mglks.pl". I to musisz zmienić. Podpowiedź: echo, var_dump i Kod $_SERVER['REQUEST_URI']; Pokombinuj i daj znać jeśli nadal coś jest niejasne. |
|
|
![]()
|
|
Jak na razie wymyśliłem coś takiego:
Jednak średnio to działa, bo cały czas przekierowuje na stronę mobilną nawet z komputera. |
|
|
![]()
|
|
Nie nie. Ten kod z Twojego pierwszego posta jest OK. Zmienić musisz tylko w trzecim wierszu "Location: http://m.mglks.pl" na "Location: coś innego".
Podpowiedzi były do przeanalizowania i potestowania. Rzuć sobie $_SERVER['REQUEST_URI'] do var_dumpa albo echo i obserwuj co pokazują na różnych adresach. Cel: w każdym adresie chcesz wstawić "m." do urla. Czyli musisz pobrać aktualny URL, wstawić to "m." między "//" a "mglks" i umieścić taki nowy url po "Location: ", zamiast urla, który jest tam w tej chwili. |
|
|
![]()
|
|
Chyba mam:
Przekierowanie działa dobrze, jeszcze muszę dodać odpowiednie nazwy do folderu m.mglks.pl Tylko teraz jeszcze mam takie pytanie. Powiedzmy ktoś wchodzi na telefon ze strony www.mglks.pl/aktualnosci.php a podanej strony nie ma w wersji mobilnej, więc jak to zrobić żeby kiedy podana strona istnieje tylko w wersji standardowej, użytkownik został przekierowany na stronę główną mobilnej wersji czyli m.mglks.pl? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 18 Dołączył: 5.02.2016 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź to w PHP i przekieruj na odpowiednią stronę. Albo w pliku aktualnosci.php.
|
|
|
![]()
|
|
Powiedzmy ktoś wchodzi na telefon ze strony www.mglks.pl/aktualnosci.php a podanej strony nie ma w wersji mobilnej, więc jak to zrobić żeby kiedy podana strona istnieje tylko w wersji standardowej, użytkownik został przekierowany na stronę główną mobilnej wersji czyli m.mglks.pl?
Pytanie tylko: skąd wiadomo, że wersja mobilna danego urla istnieje? Tylko Ty - programista - to wiesz. Jeśli jesteś w stanie odpowiedzieć na to pytanie, to będziesz w stanie zaprogramować zmienną $mobilna_istnieje. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 42 Dołączył: 10.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czemu ma nie działać?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 42 Dołączył: 10.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś mi się źle wyświetliło, BBCode chyba coś namieszał. U mnie post wygląda tak jak poniżej, o dziwo przy cytowaniu wyszło poprawnie:
(IMG:http://i.imgur.com/jnazYRE.png) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, bbcode tak ma (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja nie jestem mistrzem PHP, ale mogę polecić kolegę, który dobrze się na tym zna http://www.informatyk-szczecin.com/ może on coś doradzi.
|
|
|
![]()
|
|
A bana za takie perfidne spamowanie chce?
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 24.06.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ziomuś masz kodzik na bank działa sma go mam a jeśli jakiegoś systemu nie mam po prostu go dopisujesz (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) w body jak wkleisz też będzie dobrze
Polecam nie pożałujesz (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Ten post edytował TurekBurek 24.06.2017, 10:54:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 4 Dołączył: 14.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie lepiej zamiast budować nową stronę typowo dla mobile to przerobić starą stronę tak, aby była w 100% responsywną? Wtedy nie trzeba dopisywać nowych urządzeń, jak pojawi się na rynku coś niespodziewanego ;P
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 16:20 |