![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 505 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie pytanie, przypuscmy ze mam zmienna $zmienna1 zawierajaca powiedzmy 20kB tekstu ,
i teraz chcialbym aby zmienna byla widoczna w kilku funkcjach na przyklad : $zmienna1 = ".....20kB...." function foo1() { global $zmienna1; ... } function foo2() { global $zmienna1; ... } function foo3() { global $zmienna1; ... } Moje pytanie brzmi , czy uzycie global powoduje ze zmienna jest widoczna w kazdej z funkcji w ktorej jest uzyta czy nastepuje kopiowanie zawartosci zmiennej do podfunkcji. Pytam ze wzgledu na ergonomie w obawie ze zmienna jest powielana i zabiera tyle razy wiecej pamieci ile razy uzyta jest w funkcjach. -------------------- /dev/blog : http://www.santyago.pl/
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
global -> Powoduje ona, że na zmiennej ($zmienna1) będzie można operować tak samo, jak na lokalnej (czyli poza funkcją), a jeżeli funkcja zmieni jej wartość, po zakończeniu działania pozostanie ona zmieniona.
(na podstawie: php4 - ćwiczenia praktyczne) np.
Przy ustawieniu global $a, $b w środku zmiennej nie ma już znaczenia czy poza funkcją zmienna $b została zdeklarowana jako 2 gdyż w funkcji została zastąpiona sumą $a i $b ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
i w tedy tez bedziesz mial ja jako globalna ![]() Ten post edytował invx 27.01.2005, 20:18:59 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@invx: w twoim kodzie wystapi KOPIOWANIE zawartosci zmiennej, czego on chcial uniknac.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:40 |