![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 1 Dołączył: 4.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
czy to możliwe że ta liczba mi spada mimo że rekordy nie są usuwane? Co jakiś czas sprawdzam tą wartość i zauważyłem że już drugi raz spadła o kilkaset sztuk. A jeśli coś usuwam z bazy to są to pojedyncze rekordy. Coś mi tu nie pasuje....
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla InnoDB to wartość szacunkowa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 1 Dołączył: 4.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co to jest InnoDB? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
To bardzo dziwne że coś jest szacunkowe w przypadku gdy mówimy o narzędzu do obliczaniu wartości z tabel i taki właśnie tutaj mamy przypadek. Tymbardziej że ta wartość to około 80 tysięcy u mnie, a gdy doodam np. 12 rekordów to ilość się zwiększa o 12. Tylko jakby co jakiś czas wartość o dość dużo spadała. Czyli mogę wykluczyć że przez jakieś problemy na serwerze, błędy, itp rekordy są usuwane? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
https://www.google.com/search?q=innodb+myisam
Dlaczego nie używasz do tego po prostu COUNT() dla tabeli? |
|
|
![]()
|
|
Chciałem to sobie po prostu wstawić jako ciekawostkę/statystykę dla bazy. Ilość wszystkich rekordów. Nie potrzebuję tego do żadnych obliczeń. Ale po prostu zaniepokoiło mnie gdy ta liczba zaczęła co jakiś czas maleć bez powodu.
COUNT mogę zrobić dla wybranej tabeli, a mnie interesuje ilość wszystkich rekordów jako ciekawostka. Zamieniłem SUM z mojego zapytania na COUNT i otrzymałem liczbę 113. Co ona oznacza? Bo nie jest to ilość tabel (162 w moim przypadku)? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przed zapytaniem:
OPTIMIZE TABLE tbl; albo ANALYZE TABLE tbl; |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
To samo teraz znalazłem, silnik liczy niedokładnie tą ilość. Dziwne (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . No ok, szacunkowa wartość też jest ok, skoro to tylko ciekawostka. Dzięki za wyjaśnienie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:46 |