![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 19.10.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z dostaniem sie do klas w konstruktorze. To znaczy, ze zalozylam sobie ze miasto Warszwa ma zawsze 7 stacji paliw. W drugim kodzie php jak widac na zwenatrz zrobilam sobie 2 obiekty, ale nie moge tam sie dostac do moich stacji, ktore utworzylam w konstrukcie bo ich nie widzi program.... jak ja mam sie tam dostac i dodac teraz sobie jakis rodzaj paliwa do danej stacji? Wszystko mam robic po stronie tam gdzie klasy i obiekty czy jak? Za bardzo nie wiem jak to ugryzc... .
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwszy błąd: nazwałaś klasę "Warszawa". Aby uświadomić Ci jak poważny błąd popełniłaś stwórz na próbę klasy dla wszystkich miast w Polsce.
Drugi błąd: klasa jest uzależniona od kontekstu. Nawet jak zmienisz nazwę klasy z "Warszawa" na coś innego, to i tak każdy obiekt ten klasy zna tylko jeden kontekst tego samego miasta. Poprawny kod (przykład użycia):
Osobiście nie widzę potrzeby tworzenia tylu zmiennych w tym przypadku, jednak chciałem lepiej oddać jego sens. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:50 |