![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 360 Pomógł: 34 Dołączył: 20.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, mam VPS (CentOS, Direct Admin, Exim). Ostatnio w Direct Admin (Zarządzanie kolejką e-mail) mam sporo wiadomości, które mają zwrotkę:
Reverse hostname - trochę w necie przeczytałem, ale zanim się odezwę do dostawcy chcę się upewnić. Mam się zgłosić do dostawcy VPS żeby coś u siebie zmienili czy to jak jako właściciel VPS muszę coś jeszcze dodatkowo ustawić ? Bo jak zrobiłem sobie test: https://www.mail-tester.com/ to dla Reverse mam: Reverse DNS nie jest zgodny z sending domain. Twój adres IP IP_SERWERA jest powiązany z domeną TUTAJ_DOMENA_DOSTAWCY. Jednak Twoja wiadomość wydaje się być wysłana z adresu ADRES_DNS_MOJEGO SERWERA. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz zgłosić się do swojego hostingodawcy niech Ci ustawią RevDNS na IP nazwadomeny.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 360 Pomógł: 34 Dołączył: 20.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 144 Dołączył: 22.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdz jeszcze w panelu zarządzania VPSem, bo czasami udostępniają możliwość zmiany revdnsa z poziomu panelu (chociaż rzadko to widuje (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) )
|
|
|
![]()
|
|
Mam Direct Admin i możliwość zarządzania strefą DNS dla każdej z domen, ale to chyba jakoś globalnie się zmienia nie z poziomu DA. Domen jest około 160 to chyba do nich muszę się zgłosić.
Dostałem odpowiedź od dostawcy, że sprawa dotyczy Exim'a u mnie na serwerze i należy go skonfigurować "lepiej", tak może właśnie być czy coś kręcą bo sprawa jest po ich stronie ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok czyli masz zgłoszony RevDNS to teraz faktycznie musisz podpicować Exim'a
|
|
|
![]()
|
|
Ok czyli masz zgłoszony RevDNS to teraz faktycznie musisz podpicować Exim'a Może ktoś coś podpowiedzieć jak to zrobić dla Exim'a ? Znalazłem coś takiego, ale może ktoś się wypowiedzieć czy o to chodzi ? Cytat To enable reverse DNS lookup in Exim, you would edit your exim configuration file (usually /etc/exim.conf). The following directive is commented by default. You need to comment out this directive to enable rDNS lookup in Exim:
From: #host_lookup = 0.0.0.0/0 To host_lookup = 0.0.0.0/0 This will perform a reverse lookup for all incoming connections. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 06:17 |