![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Ostatnio stworzyłem skrypt w js do komunikacji z serwerem. Ma on za zadanie zmieniać liczbę monet, jednak aby go zabezpieczyć chciałem wykonać coś takiego:
-przeglądarka wysyła nową liczbę monet i obecne hasło, -serwer sprawdza czy hasło jest poprawne, -jeśli tak zapisuje nową wartość do bazy. A pobieranie hasła odbywa sie tak: -przeglądarka wysyła prośbę o hasło do serwera, przekazując przy tym poprzednie hasło (chyba że jest to dopiero początek sesji wtedy hasło jest puste), -serwer przekazuje przeglądarce nowe hasło, -przeglądarka zapisuje hasło do zmiennej. I to pobranie następuje co 10 sec. Skypt js:
Skrypt getSessionPassword.php:
No i skrypt do zmiany ilości monet:
I wszystko by było fajnie gdyby nie to że przez przeglądarkę można uruchomić konsole i wpisać coś takiego:
Dostęp do zmiennej serverPassword można uzyskać bez problemu. I tu pytanie czy można w jakiś sposób zabezpieczyć tą zmienną? Tak aby taką komendą nie udało się uzyskać do niej dostępu? Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 9 Dołączył: 14.09.2016 Skąd: Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zabezpieczysz zmiennej w js w żaden niejawny sposób.
Moim zdaniem źle się do tego zabrałeś - nie możesz takich operacji wykonywać po stronie klienta, bo ten może dowolnie zmienić wartość. Co chcesz uzyskać z tymi monetami? Może ci jakoś pomogę? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chmm.. no to może inny język? Ważne żeby było po stronie clienta.
Z monetami to sprawa wygląda tak: mam grę w WEBGL i do komunikacji z nią używam js. Gra wywołuje funkcję TokenMinus która ma za zadanie odjąć tokeny i tym samym zapisać nową ilość do bazy danych. No i do komunikacji używam hasła jako jednego z argumentów. Nie mam pojęcia w jaki sposób to teraz kontynuować. Ten post edytował wojakin 3.12.2016, 18:15:00 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 19:00 |