Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Najczęsciej pojawiające się wyrazy
SHiP

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam problem z wyszukiwarką tzn tworząc nową stronę muszę napisać skrypt który będzie wyszukiwał najczęściej powtarzające się wyrazy w iluśtam wpisach w bazie. No i tego zrobić już nie umiem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
Czekam na propozycje rozwiązania problemu ;]
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
son

-----

Tu masz funkcję, która powie Ci czy w danym stringu znaleziono szukany tekst: http://pl.php.net/manual/pl/function.strpos.php

Taka moja mała uwaga: Wydaje mi się, że szukanie powtarzających się słów może trwać baardzo długo. Lepiej ograniczyć szukane słowa to jakiejś mniejszej dziedziny.
+Quote Post
SHiP

-----

Dobry pomysł. Spróbuje to ograniczyć do rzeczowników wedle iluśtam końcówek.
+Quote Post
hawk

-----

Problem jest trudny, bo nie wiadomo z góry, jakich wyrazów szukać.

Ja proponuję pociachać wszystkie stringi po spacjach i zliczać wystąpienia każdego wyrazu. I sumować po wszystkich stringach.

Najbardziej czasochłonna operacja - odczyt stringów z bazy - będzie się wykonywać tylko raz dla każdego stringa. Czyli bardziej optymalnie już się nie da.

Pozostaje utrzymywanie tablicy asocjacyjnej wyraz - liczba wystąpień. Tutaj już gorzej, ale w zależności od algorytmu hashowania wbudowanego w php wcale nie musi być źle.

Problemem pozostaje łączenie różnych form tego samego wyrazu. Tutaj to już trzeba dobrej znajomości gramatyki i algorytmu, który potrafi sprowadzać wyrazy do podstawowej formy.

Ograniczenie "dziedziny" szukanych słów jest dobrym pomysłem. Nie ma sensu zliczać wystąpień "i" oraz podobnych wyrazów.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 26.08.2025 - 19:19