![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie mam takie pytanie bo nie mogę tego ogarnąć.... mam zaprojektowaną prostą bazę danych z relacjami.
[tabela_klient] ID_klienta Nazwa_klienta Id_wojewodztwa Id_powiatu [tabela_wojewodztwa] Id_wojewodztwa Nazwa_wojewodztwa [tabela_powiatu] Id_powiatu Nazwa_powiatu I teraz mam plik Excel lub csv z danymi które chcę zaimportować do bazy. I teraz pytanie jak zaimportować do bazy wartości jeśli w pliku Excel, csv jest następująca struktura Klient A; śląskie; cieszyński Klient B; świętokrzyskie ; kielecki Klient C; małopolskie; krakowski Kurde kombinuje jak mogę i nie mam pomysłu jak wpisać te wartości z automatu ;( No mógłbym sobie najpierw uzupełnić tabele województwa i powiaty i potem w pliku importowanym pozamieniać na konkretne ID poprzez wyszukaj.pionowo ale nie o to mi chodzi chciałbym się dowiedzieć jak to można rozwiązać bez takich kombinacji... Z góry dziękuję za pomoc i podpowiedzi... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 270 Pomógł: 184 Dołączył: 7.10.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też kiedyś miałem taki plik csv i niestety ale musiałem pisać skrypt który po uzupełnia pierw tabele słownikowe(powiat, miasta, województwa), a potem uzupełni tabelę gdzie są relacje z tymi słownikami, wydaje mi się że nie ma innego wyjścia.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:45 |