![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 2 Dołączył: 27.01.2009 Skąd: Warszawa, Mazowieckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hejka.
mam problem. 50% moich zapytan to kategoria SET OPTION i zapytanie:
chce to usunac, bez sensu to po kazdym polaczeniu robic, jak to ustawic domyslnie? probowalem juz w /etc/mysql/my.cnf dodajac:
lecz to nic nie daje usuwajac to SET NAMES po polaczeniu, wszystkie polskie znaki to ? i inne krzaki. dziekuje |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja kiedyś miałem taki problem, też SET NAMES nic nie wskórał, jedyną możliwość która sprawdziła się to przepisanie bazy danych.
1. Połączyłem się z bazą danych bez UTF-8 [pierwsze połączenie] 2. Połączyłem się z bazą danych z UTF-8 [drugie połączenie] 3. Pobrałem dane z połączenia pierwszego 4. Wygenerowałem zapytania UPDATE dla połączenia drugiego. 5. Wykonałem polecenie update. Żadne inne rozwiązanie nie pomogło z wyjątkiem tego, na które sam wpadłem. Może nie jest najlepsze, szczególnie jeżeli dotyczy naprawdę dużych baz danych, ale dla średnich do 100k rekordów ze stringami spokojnie wystarcza. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
default-character-set od 5.5 jest przestarzałe.
Cytat [mysqld]
collation-server = utf8_unicode_ci init-connect='SET NAMES utf8' character-set-server = utf8 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 08:56 |