![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 328 Pomógł: 3 Dołączył: 10.07.2016 Skąd: UK-raine Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie, to ja wasz stary phpamator!
Już chyba czas żeby zmienić na dobre phpamatora na coś nowego ale ... z uwagi na to, że nie radzę sobie chyba jednak pozostanę przy tym (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ale do rzeczy. Na szczęście jak widze nie tylko ja mam podobne problemy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Chodzi o przykład poniżej: w którym to usiłuję pobrać i pogrupować pewne wartości na podstawie aktualnie "obrabianego" rekordu a właściwie jednej z jego wartości.
Jak widać wykonując pierwsze query usiłuję wykonać kolejne, które to miałoby zebrać countryCode dla wskazanego url'a, zebrać do kupy, utworzyć zestaw obrazków który następnie miałby znaleźć się w jednej z kolumn tabeli. ale jak to zwykle bywa coś namotałem i nie moge sobie poradzić, pokazują się owszem obrazki ale tylko wtedy gdy wyrzucę z zapytania drugiego "WHEN page =" ale wtedy z kolei następuje zinkrementowanie i mam setki obrazków w każdym rzędzie a powinno odczytywać dla danego url i grupować co w efekcie powinno pokazać dwa, trzy obrazki na każdy url. Ten post edytował PHPRexio 18.10.2016, 23:22:52 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 40 Dołączył: 2.06.2016 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyświetl sobie przed drugim zapytaniem wartość zmiennej $query2 i zobaczysz w czym leży błąd.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 328 Pomógł: 3 Dołączył: 10.07.2016 Skąd: UK-raine Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robiłem to już wielokrotnie i nie pomogło,
W najlepszym wypadku dostaję liste ale w dalszym ciągu jest źle (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podstawiasz $row['page'] do zapytania, choć chyba chciałeś $page.
Twój skrypt można zastąpić jednym zapytaniem SQL. Czy dla danego page masz kilka countryCode czy jeden? |
|
|
![]()
|
|
Może być kilka, ponieważ tabela to lista odwiedzin, page name może się powtarzać wielokrotnie a co za tym idzie countryCode może być za każdym razem inny.
w pierwszym zapytaniu buduję listę i zliczam "page" w zapytaniu drugin zliczam występowanie countryCode'ów i pakuję do zmiennej jako linki do obrazków ale coś nie bardzo działa. zobacz tu : http://www.impressnet.co.uk/soopra/public/test.php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. Miałem na myśli sytuację po grupowaniu po page. Czyli czy po takim grupowaniu (pierwsze zapytanie) masz kilka countryCode dla jednego page.
Jeśli tak, to:
albo (tu masz licznik względem page i countryCode):
|
|
|
![]()
|
|
Czyli według twojego zapytania numer 1 powinienem dostać policzone i pogrupowane
np: 23 /jakas strona/ kody krajów ? Spróbuję za chwilę. Dzięki za ainteresowanie, trochę jakby zaczynam pojmować te zawiłości zapytań chociaż w dalszym ciągu nie działa mi to jak chciałem ale ... poczyniłem krok do przodu. Po kilku próbach działa z pierwszym query, jest jednak zasadniczy problem, dostaję w jego wyniku piękny string GB,GB,GB,US,IN,GB,US,GB .... itd itd, jak teraz z tego zrobić np kolejną listę albo lepiej array z którego np będę mógł zliczyć i podczepić do tego obrazek który będzie reprezentował dany kraj ... jeden zamiast kilku bądź kilkunastu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) W końcu zwalczyłem ..... działa i pokazuje jak należy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) tak wygląda mniej więcej tabelka (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) http://www.impressnet.co.uk/soopra/public/backup.php
Jeśli komuś chciało by się to lekko usprawnić ..... byłbym zobowiązany (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) jak znam życie można to zrobić prościej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ........ czy nie (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Ten post edytował PHPRexio 20.10.2016, 23:42:07 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:43 |