![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć!
Chciałbym na VPS-ie z Ubuntu 14.04 i Apache/2.4.7 obsługiwać w adresach URL nazwy katalogów i plików bez znaczenia na wielkość znaków. Jednak nie interesuje mnie domyślne działanie mod_spelling, który to koryguje wprowadzoną nazwę katalogu lub pliku na właściwą. Zależy mi na tym, aby adres URL nie był poprawiony, a jedynie wyświetlał odpowiednią zawartość. Proszę o radę, co trzeba skonfigurować lub może doinstalować. Jestem początkujący w tym, więc proszę o wyrozumiałość. ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A to:
CheckSpelling On CheckCaseOnly On Nie daje takiego rezultatu? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 15.10.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A to: CheckSpelling On CheckCaseOnly On Nie daje takiego rezultatu? Dziękuję za odpowiedź. Wspomniałem w poście, że mod_spelling poprawia nazwę katalogu lub pliku na właściwą. Mi jednak zależy na tym, aby adresu URL nie był poprawiany, a po prostu została wyświetlona zawartość. Dla przykładu w mod_spelling po wprowadzeniu "TeSt.jpg" zamieni dynamicznie na "test.jpg" w adresie URL, bo taki plik znajduje się fizycznie na serwerze. Chciałbym, aby taka zmiana w adresie nie wykonywała się, a jedynie został wyświetlony plik "test.jpg". |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spoko, nie napisałeś jak tego użyłeś więc napisałem
![]() Co do problemu to wydaje mi się że jedynym sposobem jest serwowanie wszystkiego przez PHP i tam szukanie plików. Ale niestety nie będzie to za bardzo wygodne. Powiedz lepiej dlaczego chcesz takie cuda stosować? |
|
|
![]()
|
|
Uważam, że odpowiednia konfiguracja możliwa jest po stronie Apache. Rozwiązanie takie posiada jeden z usługodawców hostingowych w swoim IdeaHosting.
Powód wprowadzenia funkcjonalności jest tutaj nieistotny. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Mówisz o home? onie nie mają Apache tylko własny fork tegoż które z Apache ma tyle wspólnego co ja z Indianami
![]() |
|
|
![]()
|
|
Mówisz o home? onie nie mają Apache tylko własny fork tegoż które z Apache ma tyle wspólnego co ja z Indianami ![]() Tak, miałem na myśli tego usługodawcę. Doszukałem się informacji na temat "samba", które to posiada opcję "case sensitive" z możliwymi parametrami yes / no / auto. Z tego co zrozumiałem, Samba może w swoim systemie plików zachowywać się jak w systemie Windows (wielkość liter nie ma znaczenia, czyli "case insensitive"). Czy można to w jakiś sposób w tym przypadku wykorzystać? Źródła: https://thebuildmaster.wordpress.com/2011/0...ive-with-samba/ http://forums.justlinux.com/showthread.php...2900#post402900 https://www.samba.org/samba/docs/man/manpag...smb.conf.5.html Ten post edytował marion03 16.10.2016, 11:52:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:31 |