![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam taki kod, cos w nim jest zle ?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyrażenie regularne musi zaczynać i kończyć się tym samym znakiem.
http://php.net/manual/en/regexp.reference.delimiters.php Poza tym sprawdzasz czy kod jest dobry w funkcji do sprawdzania czy kod jest dobry, po returnie - czyli tak na prawde nigdzie. Ten post edytował kapslokk 29.09.2016, 18:19:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to teraz mam tak:
i tytuacja się odwróciła, tzn. nawet jak podam zły kod pocztowy to nie wyrzuci informacji o błędzie.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teraz jeszcze poczytaj jak się korzysta z if. Bo na pewno nie w sposób jaki tu przedstawiasz.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 4 Dołączył: 23.09.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja na twoim miejscu zrobiłbym to tak:
<input type="text" name="kodpocztowy" pattern="[0-9]{2}\-[0-9]{3}" > Ta część od słowa pattern załatwia Ci walidację kodu pocztowego z poziomu html. Czyli nie puści dalej jak kod pocztowy nie będzie w formacie 00-000. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja na twoim miejscu zrobiłbym to tak: <input type="text" name="kodpocztowy" pattern="[0-9]{2}\-[0-9]{3}" > Ta część od słowa pattern załatwia Ci walidację kodu pocztowego z poziomu html. Czyli nie puści dalej jak kod pocztowy nie będzie w formacie 00-000. To po stronie przeglądarki, a po stronie serwera i tak to trzeba zwalidować. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 4 Dołączył: 23.09.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
u mnie zadziałało odwrotnie tzn.:
bo rozumiem,ze funkcja Sprawdz_Kod($kodpocztowy) jesli dobry kod zwraca 1, a jeśli zły 0 ? co do pattern , znalazłem takie rozwiązanie...mam firefoxa, ale po dodaniu atrybutu nic mi się nie wyświetlało...ponadto podobno na starszych przegladarkach i safari nie działa? takie info znalazłem na innej stronie. no i fakt walidacji przy wpisie do bazy powoduje,ze szukałem rozwiązania w php. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo Rysh odwrotnie napisał ale powinieneś sam do tego dojść. preg_match zwraca 1,0 albo false. Walidacja w przeglądarce powinna być tylko opcjonalna. Nigdy nie polegaj na tym.
Dodatkowo $kodpocztowy = $DBcon->real_escape_string($kodpocztowy); Najpierw rób walidację a dopiero później operacje na bazie. |
|
|
![]()
|
|
Cytat u mnie zadziałało odwrotnie tzn.: Cytat Bo Rysh odwrotnie napisał ale powinieneś sam do tego dojść. preg_match zwraca 1,0 albo false. Pomyliłem się (IMG:style_emoticons/default/facepalmxd.gif) Cytat bo rozumiem,ze funkcja Sprawdz_Kod($kodpocztowy) jesli dobry kod zwraca 1, a jeśli zły 0 ? jeśli nie wiesz co zwraca funkcja napisz sobie: I zobacz co zwraca w zależności od danych wejściowych. |
|
|
![]()
|
|
dziekuje Panowie za pomoc, pomału wiem coraz wiecej (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
mam jeszcze pytanie - jak wprowadze błędny kod pocztowy i nacisne submita to dostaje informacje, ze kod jest bledny itp..., a wszystkie wypełnione dane w formularzu zostaja skasowane co musze zrobić aby te dane się nie kasowały ? ew skasował się tylko ten kod pocztowy jak jest błędny ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 77 Dołączył: 10.07.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dziekuje Panowie za pomoc, pomału wiem coraz wiecej (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) mam jeszcze pytanie - jak wprowadze błędny kod pocztowy i nacisne submita to dostaje informacje, ze kod jest bledny itp..., a wszystkie wypełnione dane w formularzu zostaja skasowane co musze zrobić aby te dane się nie kasowały ? ew skasował się tylko ten kod pocztowy jak jest błędny ? Ustawić je w formularzu |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
To jeszcze musisz ustawić value.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 13:51 |