![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy warto stosować innerHTML? Czy jest wspierany przez przeglądarki? Czy jest zalecany przez twórców przeglądarek i W3C?
Pytanie dotyczy też np getElementById |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciekawi mnie skąd pomysł, że jest przestarzały…?
Nie, nie jest. Tak samo jak getElementById. -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 42 Dołączył: 10.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapewne autorowi chodzi o to że częściej spotyka się z zapisem jQuery $('#foo) zamiast getElementById('foo'). Selector z jQuery jest swego rodzaju aliasem dla czystego JS, więc nie ważne jakiej biblioteki używasz i jak wygląda zapis pobierania elementu o danym ID zawsze wykonywane jest getElementById().
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat zawsze wykonywane jest getElementById() No tak nie bardzo… Sizzle, który jest w jQuery, dla większości selektorów wywoła document.querySelectorAll. Jedynie dla najprostszych użyje document.getElement(s)By*. A inne silniki nie sądzę, żeby się wgl w takie parsowanie bawiły, tylko od razu lecą do qSA. Ten post edytował Comandeer 31.08.2016, 14:37:56 -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak nie bardzo… Sizzle, który jest w jQuery, dla większości selektorów wywoła document.querySelectorAll. Jedynie dla najprostszych użyje document.getElement(s)By*. A inne silniki nie sądzę, żeby się wgl w takie parsowanie bawiły, tylko od razu lecą do qSA. Według dokumentacji dla #id wywoła getElementById. W Slick chyba również nie poszli na łatwiznę. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Według dokumentacji dla #id wywoła getElementById Cytat Jedynie dla najprostszych użyje document.getElement(s)By* ![]() A o Slicku totalnie zapomniałem… Mimo wszystko mootools jednak przebrzmiało. -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pobierania elementu o danym ID zawsze wykonywane jest getElementById(). No tak nie bardzo… Sizzle, który jest w jQuery, dla większości selektorów wywoła document.querySelectorAll. Jedynie dla najprostszych użyje document.getElement(s)By* ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No ale nie bardzo wiem o co chodzi…
Stwierdzenie, że dla #id zawsze ("nie ważne jakiej biblioteki używasz") zostanie wywołane getElementById jest fałszywe. Dowód? Moje BEMQuery ![]() -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 42 Dołączył: 10.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ale nie bardzo wiem o co chodzi… Stwierdzenie, że dla #id zawsze ("nie ważne jakiej biblioteki używasz") zostanie wywołane getElementById jest fałszywe. Dowód? Moje BEMQuery ![]() Czuję że szukasz dziury w całym ale rozumiem o czym mówisz. Tak jak napisałem, do pobierania elementu po ID znaczna większość z popularnych bibliotek użyje getElementById czy też innego "czystego" selektora. Uogólniłem trochę wypowiedź mając na myśli to że getElementById jest core funkcją czystego JS i wszelkie jQuery, Mootolusy itd korzystają właśnie z takich coreowych funkcji i dlatego nie są one przestarzałe (na razie, w PHP 5.5 z tego co pamiętam przestarzałe są np. ereg_replace czy key_exist). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:02 |