![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2010 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Potrzebuje bezpieczne kopie zapasowe serwera który jest postawiony na windowsie na chwile obecną jest tak: - serwer RAID 1 (lustrzany) - dodatkowo cotygodniowa kopia na inny komputer w sieci lokalnej (też na windowsie) głównie chciałbym się uchronić przed gościami którzy szyfrują dyski i chcą kasę za odszyfrowanie, wydaje mi się że obecne kopie to za mało. więc chciałbym przerobić tak: - serwer RAID 1 (lustrzany) -- to by zostało - dodatkowo cotygodniowa kopia na inny komputer w sieci lokalnej -- tu chciałbym zrobić inaczej, kupić chociaż by raspberry postawić np freeBSD zablokować go całkowicie na zewnętrzny dostęp czy to z internetu czy z sieci lokalnej, cały serwer (ten z windowsa) udostępnić przez FTP czy Sambe i raspberry łączył by się codziennie i robił kopie zapasową, na koniec zaprosić firme zewnętrzną żeby sprawdziła czy wszystko zrobiłem ok i czy jest to bezpieczne co o tym myślicie? dodam że kopia to kwestia 300-400GB, internet 20/1Mb, może lepiej iść w kierunku firm które oferują kopie w chmurach? może jakieś inne rozwiązania? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
postaw sobie gdzieś linuksa i rób przyrostowe w rsync.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepszym pomysłem na zabezpieczenie przed cryptolockerem jest osobny serwer na linuxie, któy robi przez sieć (rsync/ftp/samba/cokolwiek) kopie serwera (najlepiej z tydzień wstecz, aczkolwiek po ataku cryptolockerem i tak się zorientujesz).
Ważne jest tylko aby to ten zewnętrzny serwer do backupu łączył się z serwerem www a nie na odwrót, bo wtedy cryptolocker może przeskoczyć. Ja np. na NASie do którego są robione backupy z windowsowych maszyn mam cp do partycji do której dostęp ma tylko Linux (nie jest zmapowana jako udział w sieci) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2010 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rsync z przyrostową kopią wolałbym uniknąć, ponieważ gdy na serwerze będzie wirus i wywali wszystko to rsync z kopi też wszystko wywali dobrze myślę?
macie może jakiś skrypt który będzie robił kopie przez sambę lub ftp? "Ważne jest tylko aby to ten zewnętrzny serwer do backupu łączył się z serwerem www a nie na odwrót" linux bezpieczniejszy od bsd? (dobrze znam tylko debiana i freebsd czyli wybrać debiana?) dodam że raczej wole iść w stronę codziennych kopi lustrzanych a nie przyrostowych (kupić parę terabajtów to nie problem) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, przyrostowy skopiuje tylko to co się zmieniło. Sam ustalasz ilosć trzymanych kopii.
https://blog.piotrows.pl/rsync-przyrostowy-backup-v-1-1/ Uzywam i działa ok. mam X bakupów. Najstarsze są wywalane. |
|
|
![]()
|
|
Witam ponownie, wracam do tematu.
Ustawiłem kopie przez rsync na raspberry no i problem jest, rsync nie kopiuje zablokowanych plików, głównie chodzi mi o baze MSSQL, co z tym można zrobić? Trzeba wcześniej wykonać dump bazy czy jakaś inna metoda? |
|
|
![]()
|
|
Wydaje mi się że to nie jest wina rsync a systemu plików. W takim wypadku najlepiej byłoby zrobić tak jak mówisz czyli dump baz do plików i te dopiero kopiować. Jest to najbezpieczniejsze rozwiązanie.
|
|
|
![]()
|
|
ok wszystko gra, podstawiam moje rozwiązanie jakby ktoś potrzebował
1. na początek ustawiłem harmonogramie windowsa skrypt do dumpa mssql i mysql (kasuje kopie sprzed 3 dni) plik kopia.bat:
plik mskopia.sql
2. jako że kopie chce robić z windowsa niezbędna będzie instalacja cwRsyncServer przykładowa konfiguracja pliku rsyncd.conf
3. No i zostaje skrypt do kopi ustawiony w moim przypadku na rasberry (autorstwa Pyton_000, dodałem tylko montowanie dysku NTFS podpiętego do dowolnego USB)
i gotowe, oczywiście poprawki kodu trzeba będzie zrobić ale na chwile obecną rozwiązanie skuteczne (najistotniejsze to żeby rsync odpalał się dopiero po ukończeniu dumpa chwilowo cron rsync odpala się 4 godziny po dumpie) Ten post edytował adi456 30.11.2016, 10:30:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 00:25 |