![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 4 Dołączył: 7.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hey może elementarne pytanie ale wychodzę z założenia że lepiej pytać i się rozwijać niż błądzić (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) otóż do czego służy znak _ przed zmienną czy to coś związanego z obiektami? po co się to robi co to nam daje w szerszej perspektywie? Pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Znak "_" nie ma żadnego specjalnego znaczenia - znak jak każdy inny.
2. Kiedyś stosowało się go jako konwencja do oznaczania niepublicznych zmiennych/funkcji. Od dosyć długiego czasu nie ma już takiej potrzeby - http://php.net/manual/en/language.oop5.visibility.php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Crozin nie wiem tylko czy pomyłka była w dziale czy chodziło o JavaScript (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
ale tak jak kolega wspomina zaznaczało się w ten sposób zasięg zmiennych czy funkcji (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował com 17.06.2016, 12:24:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ops.. faktycznie, chodzi o JS, mój błąd. Przy czym sytuacja aż tak bardzo się nie zmienia: https://www.google.pl/search?q=javascript+p...me&ie=UTF-8 ;-)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie JS wciąż się tak zaznacza własności prywatne, bo modyfikatorów dostępu (jeszcze) się nie dorobiliśmy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie JS wciąż się tak zaznacza własności prywatne, bo modyfikatorów dostępu (jeszcze) się nie dorobiliśmy. Myślę, że warto pójść w stronę Typescript (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ja wiem? TypeScript nie jest jakimś magicznym rozwiązaniem wszelkich bolączek JS-a. Jak do backendu nadaje się idealnie, tak do browsera – jakoś nie mam przekonania…
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
TS dobry do dev, bo łatwiej zadbać o porządek (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:35 |