Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> spółdzielnia a baza danych, pomoc w projekcie, proszę...
plucien

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

witam

muszę napisać do piątku projekt bazy danych Spółdzielni mieszkaniowej...
baza ma trzymać informacje na temat mieszkańców spółdzielni, pracowników, wpłąt czynszu, wydatki na remonty... może jeszcze coś więcej (zaproponujcie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ))

nie mam pomysłu jak to rozbić na tabele, chciałem zrobić tak:
tabela pracowników, mieszkańców, tabela wpłat (z podtabelą kategorii: czynsz, woda, światło), osobna tabela remontów (z podtabelą firm które te remonty wykonują)...

czy dobrze rozumuję, czy może ktoś ma lepszy pomysł? projekt mam wykonać albo w MS SQL, albo MySQL, bez różnicy...

jeśli ktoś ma pomysł, bardzo proszę o sugestię, jak taka baza może inaczej wyglądać...

pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
piotrekgor

-----

Czesc. Mam ten sam problem. Masz juz moze cos na ten temat...(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Z gory dzieki za pomoc...
+Quote Post
Indeo

-----

A ja pracuje w firmie komunalnej i powiem Wam, że prawdziwe programy klasy CRM w polskich warunkach kosztują setki a nawet tysiące złotych. Samo rozliczenie wodomierzy (odczyty, szacunki, wymiany, legalizacje, rachunki, książeczki, taryfy, ciepła, zimna woda, zmiany cen na przełomie roku) można tak skomplikować, że sobie nie zdajecie sprawy. A materia komunalno - mieszkaniowa jest bardzo mocno piętnowana politycznie (kilka ministerstw kształtuje prawo) dlatego tez istnieje wiele przepisów umożliwiających włączenie do rozliczeń sytuacji bardzo złożonych zarówno prawnie jak i rozliczeniowo. W przypadku małej spółdzielni na krótką metę można coś takiego napisać ale na dłuższą mogłoby to być trudne zadanie. Co nie znaczy, że nie do zrealizowania. Na pewno zaprojektowanie i wdrożenie takiego systemu nie jest zadaniem dla studenta informatyki. Wymaga to znajomości realiów i doświadczenia. Dla przykładu powiem, że w akademickiej problematyce marginalnym zagadnieniem są chociażby zaokrąglenia. A przy tysiącach drobnych pozycji faktur można uzyskać inne wartości grupując po miesiącach a inne po kontrahentach. Dla studenta moze sie to wydawać błahe. Dla rejestru VAT i kontroli skarbowej już nie.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 15:59