![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam taki pomysł ale nw jak sie do tego zabrac. Mamy formularz a w nim 2 pola w ktorych sa ustawiane 2 zmienne. Po wcisnieciu buttona wyskoczy losowa liczba. Jak zrobic zeby 2 zmienne i losowa liczba dodawaly sie do bazy danych mysql, ale jesli istnieja juz 2 takie zmienne w bazie danych to zeby nie zmienialo losowej liczby tylko wyswietlilo tą ktora byla wczesniej wylosowana. Jakies pomysly/propozycje? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wysyłasz formularz z 2 liczbami.
Robisz SELECT z BD z warunkiem WHERE z 2 liczbami. Jeśli jest to wyświetlasz, jak nie ma to losujesz sobie i robisz INSERT |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a podalbys kod jesli mozesz na funkcje if jezeli jest i jezeli nie ma w bazie? tylko to (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 10 Dołączył: 24.04.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dawid6512 a weź to teraz przetłumacz na polski
1. w polach są ustawione dwie zmienne - czy masz na myśli że w polach są liczby/cyfry i pobieramy je z formularza?
2. Losujemy jakiś numer 3. Dodajemy to wszystko do siebie?
4. I teraz sprawdzamy czy w bazie jest taka liczba? czy dobrze rozumiem? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pseudo kod:
Kod SELECT random FROM tabela WHERE liczba1= 12 AND liczba2 = 34;
if(ilość_wierszy > 0) return random else random = mt_rand(0,99999999999) INSERT INTO tabela VALUES(liczba1, liczba2, random) return random |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 110 Dołączył: 18.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Losujesz losową liczbę z przedziału od 0 do 999999999 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
mt_rand() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 10 Dołączył: 24.04.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak jaśniej napiszesz co chcesz to będzie łatwiej, pisałeś coś o formularzu - nie wiemy czy ręcznie wprowadzasz to/co to za numer i czy to wogole jest numer
rozjaśnij mi sytuacje to i szybciej będę w stanie ci pomóc |
|
|
![]()
|
|
A wiec tak.
Wpisujemy do formularza Nazwa jeden i to ma byc zmienna Nazwa1 Nazwa dwa i to ma byc zmienna Nazwa2 I wyswietla losowa liczbe ktora zostaje wpisana do bazy danych. Wiec zapytanie INSERT Jezeli wpisze znowu te same zmienne to wyskoczy liczba wpisana w bazie danych. Wiec zapytanie SELECT |
|
|
![]()
|
|
nie wiem czy ja już stary i głupi czy tak tłumaczysz
1. masz formularz z dwoma inputami: czy w inputach mogą być tylko cyfry aby je dodać później do wylosowanej liczby/cyfry? 2. czy po wylosowaniu zmienną1 i zmienną2 i wylosowanaLiczba chcesz umieścić w bazie w jednym rzędzie pod warunkiem że nie ma jeszcze takiego rzędu w bazie danych który miałby identyczne wartości? czyli na przykład: input1 = 1, input2 =2, wylosowana liczba = 3 co w sumie daje 6. teraz sprawdzam czy w bazie danych mam taką liczbę/cyfrę 6 czy chcesz sprawdzic czy w bazie jest rzad za danymi identycznymi z input1 input2 i wylosowana? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:43 |