Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MySQL+PHP] Zmienna jako nazwa tabeli
kaziu02

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Próbuję stworzyć kod tak aby nazwa nowo tworzonej tabeli była zmienną (kolejny rekord z innej tabeli) jednak mimo wielu prób kod nie działa:

1. $zapytanie2 = "SELECT MAX(id) FROM php_interview_questions"; // zczytuje wszystkie rekordy z innej tabeli; to zapytanie działa poprawnie MySQL
  2. $wynik2 = mysql_query($zapytanie2)
  3. echo $wynik2; //nie wiem dlaczego polecenie echo zamiast ilości rekordów wyświetla mi 'Resource id #4' (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ?
  4.  
  5. $ins2 = "CREATE TABLE IF NOT EXISTS $wynik2 (`id` int(8) NOT NULL, `data` text COLLATE utf8_unicode_ci NOT NULL, `naprawa` text COLLATE utf8_unicode_ci NOT NULL)";
  6. $wynik3 = mysql_query($ins2)
  7.  
  8. //dostaje errora :You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'id #4 (`id` int(8) NOT NULL, `data` text COLLATE utf8_unicode_ci NOT NULL, `napr' at line 1
  9. //widać, że bierze jako nazwę wynik polecenia echo zamiast liczbę
  10. mysql_close($connection); //zamykam połączenie

Nie wklejałem całego kodu ponieważ tylko ta część sprawia mi problemy. Nie rozumiem dlaczego polecenie 'SELECT MAX(id) FROM php_interview_questions' nie nadaje zmiennej wartości liczbowej. Gdy to samo polecenie wklepuje do konsoli w phpMyAdmin działa poprawnie, dostaje zwrotnie liczbę, która jest ilością rekordów...

Proszę o pomoc.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
viking

-----

Czytałeś dokumentację? http://www.php.net/mysql_query

Cytat
For SELECT, SHOW, DESCRIBE, EXPLAIN and other statements returning resultset, mysql_query() returns a resource on success, or FALSE on error.

The returned result resource should be passed to mysql_fetch_array(), and other functions for dealing with result tables, to access the returned data.
+Quote Post
Star

-----

$wynik2 = mysql_fetch_array(mysql_query($zapytanie));
+Quote Post
kaziu02

-----

Dziękuję Panowie za wskazówkę teraz działa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Trzeba pamiętać że mysql_fetch tworzy tablicę ^^

Ten post edytował kaziu02 4.04.2016, 21:07:03
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 3.10.2025 - 05:42