![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 1 Dołączył: 12.02.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Czy jest możliwość sprawdzenia z jakiej strefy czasowej jest użytkownik? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tablicy $_SERVER masz informacje na temat kraju z którego jest otwierana strona. Dalej powinieneś wiedzieć co robić (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 24 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Rokitno Szlacheckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tego w JavaScript można pobrać aktualną strefę czasow
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 1 Dołączył: 12.02.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co jeśli to będzie USA? Tam jest kilka stref czasowych.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nom to w PHP z tego co wiem nie uzyskasz takich danych, ale możesz z Js tak jak napisał kolega wyżej.
Swoją drogą często w formularzach istnieje pole strefy czasowej. Czemu po prostu tak nie zrobisz? |
|
|
![]()
|
|
Pytałem bardziej z ciekawości, nie jest mi to aż tak bardzo potrzebne. Zastanawiałem się jak działają strony właśnie w USA jak dodają jakieś posty, żeby każdemu pokazała się godzina dodania w jego strefie. A czy mógłby ktoś podać przykład jak zrobić to w JS?
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Strefy czasowe i ich standaryzacja, to jest jakaś masakra, na szczęście są ludzie którzy się podejmują takich zadań i starają się obsłużyć każdy wyjątek. W JS korzystam z tego liba: http://pellepim.bitbucket.org/jstz/ który rozwiązuje wiele problemów.
|
|
|
![]()
|
|
Dokładnie o coś takiego mi chodziło.
A konkretnie chodziło mi o to, żeby to co wyświetla wkleić do date_default_timezone_set(''); Jest taka możliwość? Plik, który wyświetla strefę:
Jak to "jstz.determine().name()" wkleić do date_default_timezone_set('');? Ten post edytował bmati666 19.03.2016, 15:30:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 385 Pomógł: 26 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: TM Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie takie proste. Musisz to wysłać AJAXem do jakiegoś pliku PHP. A tam zrobić ini_set z wartością pobraną z JSa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież to tylko ustawi strefę dla skryptu, który uruchamia się tym AJAXem.
Jak już to tam bym to zapisał w ciasteczku lub sesji w zależności od potrzeb. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 385 Pomógł: 26 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: TM Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie było jak wkleić wartość w date_default_timezone_set - więc na nie odpowiedziałem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co z tego że pytanie było takie, skoro i tak nie będzie działało tak jak autor tego chce (a co chce można się dowiedzieć z postów)
Ja bym chyba zrobił tak, że na podstawie $_SERWER ustawił w Cookie TZ domyślne. Potem w JS sprawdził dokładniej. Jeśli się nie zgadza to wyświetlić monit użytkownikowi że wykrył inny TZ niż ten co już mamy. Jeśli tak się stanie niech to zaakceptuje i wtedy robisz POST i ustawiasz poprawne TZ w Cookie. Dalej już problemu nie ma bo operujesz na TZ z cookie. Jeśli się TZ zmieni (nie będzie identyczne z tym co jest w Cookie) to znowu monit że się zmieniła strefa. To da Ci możliwość ustawienia raz (aż ktoś cookie nie wyczyści) i problem rozwiązany. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wszystkim za pomoc, trochę to pomieszane ale udało się. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 20:36 |