![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, wiem, że podobne tematy już się pojawiały, jednak mój problem <<wydaje mi się>> bardziej skomplikowany dlatego pozwolę sobie go przedstawić w osobnym wątku.
Całość wygląda tak, że pobieram dużą ilość rekordów z pliku excel przy pomocy biblioteki PHPExcel.
Całość działa świetnie po za polskimi znakami. Użyłem funkcji mb_detect_encoding do sprawdzenia kodowania. I ku mojemu zdziwieniu nie pojawia się cp1250 zadeklarowane wyżej tylko ACSII. Próbowałem użyć iconv do zmiany kodowania na np utf-8 ale nie działa. Po zapisie do bazy z wszystkimi chyba możliwymi metodami porównywania napisów brak polskich znaków. Dodam, że serwer to środowisko serwer ubuntu z zainstalowaną bazą bez dodatkowych konfiguracji. Czy ktoś z was może mi pomóc w temacie? Będę wdzięczny za każdą wskazówkę, jeżeli potrzeba więcej informacji wszystko dokładnie mogę opisać. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cp1250 ? przecież to kodowanie dla windowsa.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 12:48 |