![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 5 Dołączył: 4.12.2013 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
dziś mam pytanie bardziej z teorii niżeli konkretny problem w kodzie: najczęściej w frameworkach spotykam się z konstrukcjami typu (przykład z symfony):
Z jednej strony wszystko fajnie, bo mogę w ten sposób budować formularze, jednakże nie rozumiem zbytnio w jaki dokładny sposób całość jest wywoływana oraz jakie warunki muszą być spełnione by móc w ten sposób wywoływać. Jak znam życie jest pełno wyjaśnień w google jednakże nie znam nazwy tego typu wywoływania funkcji, stąd nie wiem co wpisać by wyszukać w wyszukiwarce. Tutaj prośba do Was czy moglibyście mnie nakierować jak takie nazywa się owo wywoływanie (bym mógł sobie dalej wygooglować o co dokładnie w tym chodzi), ew. napisać w kilku zdaniach o co w tym chodzi? Nie chodzi mi o najprostsze wywoływanie metod w stylu
tylko o:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
fluent interface
Generalnie sprowadza się to do return $this w kodzie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 5 Dołączył: 4.12.2013 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki Ci za nakierowanie, w końcu mam szansę ogarnąć o co w tym dokładnie chodzi.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
polecam przeczytać
http://zawarstwaabstrakcji.pl/20151008-jeste-buildere/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 20:14 |