![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Od razu muszę przeprosić jeśli pomyliłem działy ale dosłownie kilka sekund temu założyłem tu konto (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ale do rzeczy... Ostatnio zacząłem uczyć się php i czytam, wykonuje ćwiczenia i tak dalej.No i napotkałem pewien problem.. Czy da się wyświetlić zmienną w funkcji?(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Pisze z telefonu więc kodu na razie nie wyśle ale zedytuję to w najbliższym czasie. Na razie podam przykład (być m.oże to wystarczy do udzielenia pomocy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) A więc mamy przykładowy kodzik: <?php class nazwa{ public $zmienna; public $zmienna1; function wyswietl(){ echo "Wpisane zmienne to $zmienna i $zmienna1"; } } $cosTam = new nazwa; $cosTam->zmienna=" tekst"; $cosTam->zmienna1="tekscik"; $cosTam->wyswietl(); ?> Kod wygląda mniej więcej tak jak wyżej no i mi to nie działa i nie wiem dlaczego ;/ Próbowałem różnych rzeczy bo zwykle próbuje rozwiązać problem samemu do skutku ale tu niestety poległem ;/ Help me, please (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) góry dziękuje. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
używaj bbcode
w klasie tak samo musisz używać $this->zmienna; tylko nie używa sie tam echo a zwraca się dane za pomocą return (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedź (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Tylko nie wiem czy dobrze rozumiem (Jestem początkujący, więc jeśli się mylę, proszę o poprawienie mnie).
return zwraca chyba dane tak jakby "do programu" tylko chyba? A nie na ekran? A w tym ćwiczeniu mam je wyświetlić tą funkcją na ekranie. Może jeśli je tu wrzucę to bdzie bardziej zrozumiałe (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) "Zdefiniuj klasę Osoba, która ma trzy pola: $imię, $nazwisko i $rok_urodzenia oraz dwie metody: wypisz() - wyświetlającą wszystkie dane w przeglądarce oraz osiemnascie() - sprawdzającą, czy dana osoba jest pełnoletnia." Więc jeśli dobrze interpretuję bo wywołaniu "wypisz();" powinny się na ekranie wyświetlić dane tej osoby, tak? No i mam coś takiego: <?php class Osoba{ public $imie; public $nazwisko; public $rok_urodzenia; function wypisz(){ echo "$imie, $nazwisko, $rok_urodzenia"; } function osiemnascie(){ $x=2016-$rok_urodzenia; if($x>=18){ echo "Jestes pelnoletni"; } } } $czlowiek = new Osoba; $czlowiek->imie="Zdzisiek"; $czlowiek->nazwisko="Nowak"; $czlowiek->rok_urodzenia=1997; $czlowiek->wypisz(); $czlowiek->osiemnascie(); ?> No i osiemnascie(); wyświetla się poprawnie jeśli chodzi o podany rok ale wypisz(); wyświetla tylko "," które są między zmiennymi ;/ Jakby nie były widoczne. Ten post edytował Mexet 10.03.2016, 22:00:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 5 Dołączył: 29.02.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dostałeś odpowiedź i nie poprawiłeś,
przeanalizuj: Kod https://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Klasy_i_obiekty
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Owszem nie zwraca na ekran ale echo nie używa się w klasach, robi się kod obiektowy nie udawany, nawet jak w poleceniu było by inaczej to jest to źle echo robisz jak już wywołujesz dana metodę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Ach.. już rozumiem swój błąd, dzięki wielkie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Nie zastaniwajac sie nad poprawnością to coś takiego
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 07:36 |