![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 1 Dołączył: 4.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
mam zapytanie z funkcją UNION, które zlicza mi pola do uzupełnienia w różnych tabelach, sumuje je a potem grupuje po użytkowniku który dodał dany rekord wymagający uzupełnienia.
i trochę złe wyniki mi wychodzą. Gdy w dwóch osobnych zapytaniach wartość COUNt mam odpowiednio 1 i 2 to suma tego zapytania powyżej wychodzi mi 3, ale gdy np w tych dwóch SELECTach mam wartości Count 1 i 1 to suma całego zapytania wyskakuje mi 1. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje....czy widzicie może coś w tym zapytaniu co może powodować taką anomalię? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
UNION ALL ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 1 Dołączył: 4.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pomogło, wielkie dzięki. Ale skoro UNION pomija takie same wartości to dlaczego gdy w obu SELECTach miałem po 1 wartości to coś mi ginęło, a gdy w jednym z tych SELECTów pojawił się drugi wiersz to wszystkie rekordy zaczęły być liczone?
Chodzi o powtarzalność wierszy w tych kilku łączonych tabelach czy o takie same tabele? ( taka sama ilość wierszy z tymi samymi wartościami)? Ten post edytował mihmih 7.03.2016, 13:45:22 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 23:15 |