![]() |
![]() |
-trebor- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Być może byc NTG, ale prosze o wyrozumiałosc.
Borykam się z takim o to problemem. Mam formularz, z którego dane powinny się zapisywac do bazy. Chodzi o to żęby na formualrzu znajdował sie klojeny numer, który także ma być zapisany do bazy. Przy ponownym wejściu i wpisaniu danych do formularza pojawił się nowy numer. Czy ktoś posiada jakieś doświadczenia w tej kwestii a możę gdzieś jest taki skrypt (który można wykorzystać). Formualrz teń jest potrzebny do parcy zaliczeniowej. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bazy danych posiadają taki drobiazg jak autoinkrementacja (w mysql auto_increment). Dzięki czemu każda kolejna dodana pozycja otrzyma nowy, kolejny numer. Jak musisz umieścić w formularzu tą informację to poprostu pobierz ostatni numer z bazy danych, powiększ o jeden i dodaj pole w formularzu z tą wartością.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Manual: mysql_insert_id" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual() - jeśli chodzi o tę bazę (przykładowo)
|
|
|
-Trebor- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki, widziałem że coś takiego istnieje i nie przyszło mi to do głowy. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
A czy fragment kodu, zaciagnięcia tego auto_numeru na pole formularza jest możliwe ? Pozdr. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:13 |