![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie jako że słaby ze mnie programista i robię to tylko czysto hobbistycznie dla własnych prywatnych celów dlatego zwracam się do was o pomoc mam taką tabelę z danymi w excelu:
I teraz na jej podstawie chciałbym zbudować bazę danych. I teraz pytanie czy dobrze zaprojektowałem bazę danych: (IMG:http://185.5.99.98/1.png) Z góry dziękuję za wszelakie odpowiedzi... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Główną tabelą powinna być tabela "zamówienie" (tak rozumiem Twoją tabelę w Excelu).
Z nią powinny być powiązane: płatnik, odbiorca, produkt. Jeśli opakowanie może być różne dla jednego produktu, to również dowiązane do głównej tabeli. Jeśli jest związane tylko i wyłącznie z produktem (1 produkt=1 opakowanie), to powiązane z tą tabelą lub można się jej pozbyć (połączyć produkt z opakowaniem). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli o ile dobrze zrozumiałem tak to ma wyglądać (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) :
(IMG:http://185.5.99.98/2.png) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 4 Dołączył: 1.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
dodam od siebie, że "płatnicy" i "odbiorcy" można połączyć w jedną tabelę "Kontrahent". W zamówieniu ID_Platnik i ID_Odbiorca odnosiłby się do tej samej tabeli "Kontrahent". Wówczas pomijamy dublowanie wpisów. W tabeli excela widzę, że jest odbiorca i płatnik np. Marek z tym samym ID, więc tym bardziej wskazane jest stworzenie jednej tabeli. PS. W tabeli zamówienia brakuje kolumny "miesiąc", która jest w excelu, ale rozumiem że to tylko techniczne niedopatrzenie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:45 |