![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeglądając bibliotekę PEAR natknołem się na przykład,w którym wewnątrz klasy mamy zmienną globalną...
Tylko bardzo mnie ciekawi skąd takie podejście... Jeśli sobie stworzę dwa obiekty $db i $db2 to jak mam wykorzystać tą klasę do obiektu $db2? W C++ bym chyba to zrobił na wskaźnikach, a tak to nie wiem co mam zrobić... może $db3 = $db; $db = $db2? (o ile to jest poprawne :}). |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Ale o co Ci chodzi? Bo ja chyba nie kumam...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No więc. Zapytam inaczej. Czy PEAR:(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) B umożliwia dwa równoległe połączenia np. z mysql i postgresql? :} Bo z tego co widze w dokumentacji końcowej to wszystkie przykłady są w odniesieniu do jednego połączenia. Przykładem jest powyższa klasa, która jeśli stworzymy drugi obiekt o nazwie $db2 to nie będzie można się odwołać do tej klasy ponieważ ona korzysta z na stałe z obiektu $db. Więc by skorzystać z innego połączenia to musiałbym np. zamknąć pierwsze i uruchomić drugie o nazwie też $db. Inny przykład (DB::isError($res)), też nie wiadomo do które go miałoby się odwoływać ($db czy $db2) jeżeli stworzylibyśmy dwa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
odpowiedź jest prosta - pozwala.
Ale jak ty to sobie obsłużysz - to już Twój problem. Najlepiej jest po prostu nie korzystać z globali, tylko odpowiednio przekazywać obiekt bazy danych. A co do metody statycznej - co prawda nie jestem pewien, do czego ona służy (wydaje mi się, ze akurat w tym przypadku nie będzie miała ona wpływu na konkretne połączenie) ale jeśli będziesz miał wątpliwości - po prostu skorzystaj z ADoDB które na pewno nie ma takich problemów. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.09.2025 - 23:57 |