![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2003 Skąd: Stargard Szczeciński Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chce zrobic cos takiego
mam baze danych zawodnik w niej poszczegolne rekordy to poszczegolni zawodnicy (wzrost, waga, osiagniecia itd.) Jak zrobic cos takiego adresdomojejstrony/?zaw=1 i to bylo linkiem do rekordu pierwszego z bazy (reszte sobie ustawie, tzn. wyciaganie danych po wygenerowaniu dokumentu) chodzi mi o to, zeby nie trzeba bylo do kazdego rekordu robic osobnego pliku i wyciagac info z bazy lub po dodaniu nowego zawodnika cos zmieniac w plikach. Dodaje do bazy np. 43 zawodnika i bez dodatkowych kombinacji moge wejsc odrazu na adresdomojejstrony/?zaw=43 Dzieki P.s. nie wiem czy czasem nie powinienem to dac do forum o mysql (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/rolleyes.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Powinienes poczytac o przekazywaniu zmiennych ($_GET, $_POST...) oraz o zapytaniu SELECT.
Niezbędne linki znajdziesz w mojej sygnaturce. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2003 Skąd: Stargard Szczeciński Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
akurat wykorzystanie select znam, ale nie wiem jak sie do tego zabrac (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
poszukam, ale to wszytsko to dla mnie czarna magia. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Plik z.php:[php:1:a1b7531b92]<?php
$z_id = $_GET['ID']; $sql = 'SELECT * FROM tabela WHERE zid = ' . $z_id; $r = mysql_query( $sql ); $row = mysql_fetch_array( $r ); echo $row['nazwa_pola']; ?>[/php:1:a1b7531b92] W tej tabeli z zawodnikami, najlepiej na początku zrób pole 'zid' (zawodnik ID) jako MEDIUMINT( 8 ) AUTO_INCREMENT NOT NULL |
|
|
![]()
|
|
Cytat W tej tabeli z zawodnikami, najlepiej na początku zrób pole 'zid' (zawodnik ID) jako MEDIUMINT( 8 ) AUTO_INCREMENT NOT NULL
Tak miałem tylko nazwe z id zmienilem na zid Cytat <?php
$z_id = $_GET['ID']; $sql = 'SELECT * FROM tabela WHERE zid = ' . $z_id; $r = mysql_query( $sql ); $row = mysql_fetch_array( $r ); echo $row['nazwa_pola']; ?> Dodalem do tego oczywiscie polaczenie z baza i wywala mi blad: Cytat Supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:apachehtdocstest3z.php on line 17 czyli $row = mysql_fetch_array($r)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2003 Skąd: Mysłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Narpiew sprawdź czy zmienna jest "prawidłowa".
Tzn wpisz echo($z_id); Jeżeli jest okaj to zmień troszkę zapytanie: [php:1:07ed8e3467]$sql = "SELECT * FROM tabela WHERE zid = '". $z_id."'";[/php:1:07ed8e3467] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 4 Dołączył: 12.03.2003 Skąd: Suwałki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat <?php
$z_id = $_GET['ID']; $sql = 'SELECT * FROM tabela WHERE zid = ' . $z_id; $r = mysql_query( $sql ); $row = mysql_fetch_array( $r ); echo $row['nazwa_pola']; ?> czy tak sie pisze zapytania raczej Kod $sql = "SELECT *
FROM tabela WHERE zid = '$z_id';"; powinno działac (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) ps. to chyba nie ten dział (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/aaevil.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapytanie jest dobre na 100%, a jaki parametr podajesz w adresie? bo tam jest ustawiony ID, czyli nazwa_pliku.php?ID=numer_ID_zawadnika
|
|
|
![]()
|
|
Już się nieźle zakręciłem.
Mam wszystko tak jak podajecie (znaczy zmieniałem 3 razy wg Waszych sugestii) i cały czas wywala błąd w linii: Cytat $row = mysql_fetch_array( $r ); podając za przyczynę Cytat Supplied argument is not a valid MySQL result resource
Musze sobie jakas ksiazke kupic bo jak czytam kursy to niby rozumiem wiekszosc, ale jak przychodzi co do czego to sie gubie. P.s. Wiem, ze musze nazwe pliku i pozniej parametr, ale wywala blad wiec cos jest nie tak. |
|
|
![]()
|
|
i jak nikt nie wie co zrobic zeby to ustrojstwo dzialalo??
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2002 Skąd: Sz-n/Wroc/Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wez daj
[php:1:f5032624de]<?php (..) echo $sql.'<br />'; $r = mysql_query( $sql ) or die(mysql_error()); (..) ?>[/php:1:f5032624de] i bedziesz wiedzial co jest nie tak |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:32 |