|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 5.08.2015 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam.
Jestem całkowicie zielony jeśli chodzi o varnisha dlatego mam pytanie odnośnie konfiguracji. Zainstalowano mi na serwerze varnish jednak nie przyśpieszyło to zbyt wiele wczytywania strony, może jest coś nie tak z konfiguracją? Może czegoś brakuje ? Proszę o wyrozumiałość i z góry dziękuję za pomoc.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
1. To wszystko to jedynie komentarze pokazujące domyślną konf. Varnisha.
2. Domyślna konfiguracja sama w sobie nie jest zła, wystarczy, że będziesz serwować odpowiednie nagłówki HTTP i wszystko będzie się ładnie cache'ować. 3. Domyślnie występowanie ciasteczek w żądaniu powoduje ominięcie cache'a, więc dla statycznych zasobów mógłbyś na poziomie Varnisha usuwać wszystkie ciastka. |
|
|
|
|
|
|
|
Ale to jest cały plik konfiguracyjny jaki tam jest (adres ip celowo zmieniłem na xxx). Czy może jest jeszcze jakiś inny?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Tak to jest cały plik konfiguracyjny, który właściwie cały jest komentarzem pokazującym tylko domyślne implementacje poszczególnych funkcji. Możesz nadpisać sobie każdą z nich odkomentowując ją i dostosowując do swoich potrzeb.
Jeżeli chcesz pytać o to jak skonfigurować coś to powiedz co konkretnie chciałbyś osiągnąć albo z czym masz problem. |
|
|
|
|
|
|
|
W gruncie rzeczy to nie znam się na tym, dopiero raczkuję w varnish'u. Chciałbym aby wszystkie zdjęcia w serwisie były cachowane (jest ich około 100 000) kolejna rzecz to dodanie do cache podstron (mam ich 160 000), aby aktualizowały się co np. 20 minut, strona główna co 10 min i inne podstrony co np. 10 min. Nie wiem jak się to ustawia i co mam wpisywać dlatego każda podpowiedź jest dla mnie cenna.
Dzięki za pomoc. Odświeżam prośbę o pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 25.12.2025 - 20:15 |