![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam pewien pomysl na licznik, ale chcialbym sie dowiedziec, co wy o tym sadzicie.
chce napisac licznik do bloga. w tym celu tworze tabele w bazie danych, np. 'licznik' i mam w niej dwie kolumny - 'id' i 'ilosc'. podczas wejscia na strone jezeli plik cookie nie istnieje, bedzie wykonywane zapytanie do bazy danych, ktore bedzie odczytywalo obecna wartosc pola 'ilosc' i w kolejnym kroku bede dodawal do tego pola +1 i nadpisywal je (uaktualnial) w bazie danych. bede tez wysylal plik cookie z ustawieniem 'czasu zycia' na 1 godzine. co o tym sadzicie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kiedyś chciałem zrobić licznik i jednym z punktów tworzenia go była taka struktura bazy:
Kolejnym krokiem to było: Kod OPIS TABELI licznik ************** licznik_ip - adres ip (np. 212.21.121.34) licznik_host - host użytkownika (np. dial-2555.wroclaw.dialog.onet.pl) licznik_data - data w formacie dd.mm.yyyy (np. 07.01.2004) licznik_czas - czas w systemie timestamp (np. 123456789) Dzięki tej tabeli można zrobić bardzo fajny licznik..... Niektóre możliwości: - licznik godzinny, dzienny, miesięczny, roczny (przy wykorzystaniu pól licznik_data i licznik_czas) - ostatnie 30 ip, hostów, które odwiedziły stronę - wykres oglądalności strony w poszczególnych godzinach (np. od 0:00 do 11:59 i od 12:00 do 23:59) aha i jeszcze jedno Przy dodawaniu odwiedzin sprawdzaj czy istnieje już taki IP i HOST w bazie i czy:
oraz sprawdź cookies..... ten kod php powyżej wyklucza usuwanie cookies'ów z przeglądarki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 18:26 |