Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Biedny student i zaliczenie, Kwerenda zliczajaca i wypisujaca
Arhimer

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam wszystkie dobre dusze które zechcą mi pomóc otóż potrzebuje się dowiedzieć jak napisać "kwerende" zliczająca ilość takich samych znaków w n rekordach w 1 tabeli po czym wpisania wyniku do 2 tabeli do poszczególnych rekordów . Pracuje na MySql z xamppa dotychczas z bazami danych miałem jedynie do czynienia z accesem i to też w niewielkim stopniu więc prosił bym o odpowiedź prostą lub krok po kroku z góry dziękuje wink.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
redeemer

-----

A w accessie byś wiedział jak to zrobić?

MySQL nie ma posiada gotowej funkcji do tego. Zliczyć znaki można za pomocą różnicy w długości stringów, gdzie pierwszym argumentem będzie oryginalny string, a drugi argumentem oryginalny string w którym zamienimy wystapięnia wartości szukanej na nic (''). To nam da ilość różnych znaków (jak 'wartość_szukana' będzie miała więcej niż 1 znak musimy ten wynik podzielić przez długość wartości szukanej aby otrzymać ilość wystąpień).

https://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/str...function_length
https://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/str...unction_replace

Jak zbudujesz sobie takiego SELECTa (który zwróci np id rekordu + ilość wystąpień) to później wrzucasz go do INSERTA (INSERT INTO ... SELECT ...), który wstawi to do innej tabeli.

Na przyszłość radzę uważać na zajęciach.

Ten post edytował redeemer 28.11.2015, 12:05:07

--------------------
+Quote Post
Arhimer

-----

a mógłbym prosić o przykład takiej funkcji oraz gdzie ja dopisać // Jeśli chodzi o accesa tak tam jest to prostsze
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:26