![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 642 Pomógł: 2 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam,
Chcę zrobić prosty skrypt, który mi wypiszę użytkowników którzy dodali artykuł ze słaba punktacją (-5 bądź mniej punktów). W tabeli artykuly, każdy artykuł ma kolumnę id_dodajacy na podstawie której chcę wypisać użytkowników ktorzy dodali słaby artykuł.
Co źle robię? Chcę to zrobić pętlą foreach. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak na pierwszy rzut oka to:
a powinno być
i w zapytaniu też nie masz apostrofów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował kapslokk 10.08.2015, 11:48:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 642 Pomógł: 2 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Tak na pierwszy rzut oka to:
a powinno być
i w zapytaniu też nie masz apostrofów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Niby skrypt ruszył ale nie działa jak powinien. Wyświetla mi nick pierwszego z brzegu usera kilka razy (nie zgadadza się z liczbą z warunku), pomijając innych userów oraz co jakiś czas zostawiając puste linijki |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 17 Dołączył: 20.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pokaż poprawiony kod (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Po co robisz dodatkowe zapytanie w pętli? Nie lepiej?
i potem foreacha zrobić i wyciągasz już sobie co tylko chcesz Nie działa takie zapytanie (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 17 Dołączył: 20.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
ehh mój błąd
Nadal nie działą, zrobie to standardowo ale skrypt mi wyświetla losowe kilka nicków z bazy zamiast moje nicki według warunku. Aktualny skrypt:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na
Left join to tak czy inaczej lepsze rozwiązanie - Twój sposób zamiast zrobić jedno zapytanie zrobi ich tyle ile będzie tych wpisów w bazie. Ten post edytował kapslokk 10.08.2015, 12:51:47 |
|
|
![]()
|
|
na
Left join to tak czy inaczej lepsze rozwiązanie - Twój sposób zamiast zrobić jedno zapytanie zrobi ich tyle ile będzie tych wpisów w bazie. zamiana id='$userr[id_dodajacego] na $userr['id_dodajacego'] sprawia, że skrypt teraz nic nie wyświetla nawet błędnych loginów.. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Legendy głoszą, że jak dasz: to wyświetli się np błąd z mysql'a. Pojawia się:
odnośnie tej linijki:
Tylko, że jeżeli dam id=$user['id_dodajacego'] to nic mi skrypt nie wyrzuca, więc też nie działa .. |
|
|
![]()
|
|
Warning Ci wywala, bo nie masz apostrofów. Znajdź sobie jakiś kurs php i tablice asocjacyjne. Popraw to zapytanie tak aby apostrofy były, potem sobie zrób
i wrzuć zapytanie do bazy np przez phpMyAdmin'a. Może nie znajduje użytkowników którzy by pasowali do zapytania ? |
|
|
![]()
|
|
Warning Ci wywala, bo nie masz apostrofów. Znajdź sobie jakiś kurs php i tablice asocjacyjne. Popraw to zapytanie tak aby apostrofy były, potem sobie zrób i wrzuć zapytanie do bazy np przez phpMyAdmin'a. Może nie znajduje użytkowników którzy by pasowali do zapytania ? Coś chyba mylisz. Taki zapis jak tu masz jest nieprawidłowy powinno być: Lethys rozumiem ze id na pewno równa się id_dodajacego w Twoich tabelkach? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]()
|
|
Coś chyba mylisz. Taki zapis jak tu masz jest nieprawidłowy powinno być: Lethys rozumiem ze id na pewno równa się id_dodajacego w Twoich tabelkach? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) To Ty też sobie poczytaj o tablicach asocjacyjnych. Albo wyjaśnij skąd warning? Można wziąć dodatkowo w apostrofy, ale jeżeli jest liczbą to nie ma takiej potrzeby. |
|
|
![]()
|
|
Coś chyba mylisz. Taki zapis jak tu masz jest nieprawidłowy powinno być: Lethys rozumiem ze id na pewno równa się id_dodajacego w Twoich tabelkach? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Teraz odkryłem, że skrypt zawsze zwraca ID:1 (nie wpadłem na to bo testowałem swoim kontem z id 1)
Ten post edytował Lethys 10.08.2015, 13:37:20 |
|
|
![]()
|
|
To Ty też sobie poczytaj o tablicach asocjacyjnych. Albo wyjaśnij skąd warning? Można wziąć dodatkowo w apostrofy, ale jeżeli jest liczbą to nie ma takiej potrzeby. Wiesz że warning jest przy zaproponowanym przez Ciebie zapytaniu? Proponuje napisać takie zapytanie i przekonać się na własnej skórze. Teraz odkryłem, że skrypt zawsze zwraca ID:1 (nie wpadłem na to bo testowałem swoim kontem z id 1)
Możesz wrzucić jakieś screeny tych tabelek? |
|
|
![]()
|
|
Ok, spoko. Ale dajmy w takim razie:
a nie nadal niewiele to zmieni, bo pewnie problem jest w zapytaniu 1 lub w samej bazie. Ten post edytował kapslokk 10.08.2015, 14:07:25 |
|
|
![]()
|
|
Wiesz że warning jest przy zaproponowanym przez Ciebie zapytaniu? Proponuje napisać takie zapytanie i przekonać się na własnej skórze. Możesz wrzucić jakieś screeny tych tabelek? Jasne Jak widać istnieje użytkownik z ID 8, który ma artykuły z minimum -5 punktami, a skrypt mi pokazuje usera z ID:1 zamiast 3 echo z userem o ID:8 Uzytkownicy: (IMG:http://s2.postimg.org/hz7psqkq1/uzytkownicy.png) Artykuły: (IMG:http://s22.postimg.org/wfd6c1vf5/podobienstwo.png) |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 10:37 |