![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki fragment:
$stmt = $db->prepare("SELECT sub FROM sub WHERE sub LIKE ? ORDER BY sub"); i to działa, ale jeśli zamienię na coś co powinno być ekwiwalentem: $source = "sub"; $stmt = $db->prepare("SELECT " . $source . " FROM " . $source . " WHERE " . $source . " LIKE ? ORDER BY " . $source); już nie działa (nie zwraca wartości). Czy ktoś mógłby mi proszę z tym pomóc? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jestes pewien, ze masz DOKLADNIE tak jak nam tu pokazales? Ze
$source = "sub"; znajduje sie bezposrenia przed PREPARE? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aha, już rozumiem. Prepare było w funkcji (dopiero zaczynam się tego uczyć). Dziękuję!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Przenosze na przedszkole. Tam tez zakladaj kolejne tematy.
A na przyszlosc zastosuj sie do tego tematu: Temat: Jak poprawnie zada pytanie To nie bedziesz bez sensu na forum latal... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro prepare to sie prosi o bind values poczytaj o tym wtedy taki problem jak ten zniknie z automatu :-D
|
|
|
![]()
|
|
@com cos ty ostatnio pleciesz trzy po trzy.... bind nie rozwiązuje problemu niezdefiniowanej zmiennej - to po pierwsze.
A po drugie: tutaj zmienna była wstawiana w 4 miejsca i zadne z nich nie dalo sie zastapic bindem A po trzecie: tam gdzie mozna bylo, wlasnie zostalo uzyte bind.... "like ? " - nawet nie raczyles spojrzec na zapytanie :/ -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wyrzuciło by że nie istnieje, ale fakt zapomniałem że nie można w pdo tego tym ustawiać, mój błąd
![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat wyrzuciło by że nie istnieje MIalem juz nic nie pisac, ale nie moge patrzec jak ty nadal plecisz trzy po trzy.... ![]() Nic by nie wyrzucilo na tę okazję. To nie brożka bind values, ze ktos uzywa zmiennej, która nie istnieje. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
nie broszka ale jak nie ma co tam wstawić to sypnie błędem, ale to nie istotne już bo itak ja się pomyliłem bo nie można zbindować tego co autor wstawiał
![]() ![]() ![]() ![]() a i to był skrót myślowy z rozwiązaniem, ![]() Ten post edytował com 3.07.2015, 14:03:22 |
|
|
![]()
|
|
Cytat a to że wyrzuci to sprawdziłem owszem nie powie zmienna nie istnieje ale sypnie błędem z binda No wlasnie nie. Bind nie sypnie zadnym dodatkowym bledem... A skoro sprawdziles to wklej mi prosze dokladnie jakim bledem sypnął ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 30 Dołączył: 22.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Az boje sie pomyslec co nazwales błędami....
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dobra nie błędem noticem
Cytat Notice: Undefined variable: sub in bład to widzę miałem z czego innego ![]() taki: Cytat Warning: PDOStatement::execute(): SQLSTATE[HY093]: Invalid parameter number: number of bound variables does not match number of tokens in co mnie zmyliło ![]() Ten post edytował com 3.07.2015, 14:04:16 |
|
|
![]()
|
|
No właśnie
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dobrze że czuwasz
![]() |
|
|
![]()
|
|
No ba....
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 23:23 |