![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Dziś po długich namysłach definitywnie podjęta została decyzcja o napisaniu pewnej aplikacji w PHP5 przez firmę w której pracuję. Zacząłem więc zbierać informacje na temat narzędzi jakie wykorzystać przy pisaniu aplikacji i zatrzymałem się na abstrakcji dla bazy danych. Zwarzając na fakt iż będzie wykorzystane PHP5 chcielibyśmy, aby także warstwa abstrakcyjna bazy wykorzystywała jego potencjał i możliwości. Szperałem trochę w sieci i najlepsze rozwiązanie jakie udało mi się znaleźć to: http://creole.phpdb.org/wiki/ Co myslicie o tym silniku? Czy ktos z niego korzystal, a moze macie lepsze doswiadczenia z innymi abstrakcjami - jesli tak to jakie polecicie? Glownie zalezy mi na wydajnosci, gdyz aplikacja bedzie zarzadzala serwisem transakcyjnym ktory bedzie czesto odpytywany - bazy jakie ma obslugiwac to napewno MySQL, PosgreSQL i dodatkowo, ale nie przymusowo SQLite. Pozdrowka i thx za pomoc anas |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nasz driver tzn. OPD jest pisany pod php5 ma narazie obsluge mysql, sqlite ( został jeszcze pg ), ma funkcje cache'owania
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2002 Skąd: Gorzów Wlkp Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej.
Wasz to znaczy ktory ![]() ![]() pozdrawiam anas |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dbObject.zip
powinno Ci się spodobać ![]() 1/10 tego co czeka oczekujących na Arrowa ![]() pzdr P.S. pod php5 to on nie jest ale to conajwyzej kilka godzinek grzebanka i jest ready pod php5, spróbuj ![]() W styczniu wyjdzie wypasiona wersja ![]() Autor-> Artur Kmera (rzseattle) -> Managment -> Me ![]() Ten post edytował patrycjusz 21.12.2004, 22:05:31 -------------------- www.tigroup.pl Rozwiązania informatyczne dla sektora MSP.
Projektowanie i tworzenie stron www, dedykowane rozwiązania e-biznes, outsourcing usług programis |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 657 Pomógł: 2 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest jeszcze taka sprawa ze sama abstrakcja nie odwali za was roboty.
Trzeba jeszcze przemyslec jakie zapytania bedziemy wywolywac. Bo jak do zapytania dodamy "LIMIT 1" to nawet abstrakcja nie pomoze ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Vengeance - zoba mojego posta wyżej
![]() ![]() -------------------- www.tigroup.pl Rozwiązania informatyczne dla sektora MSP.
Projektowanie i tworzenie stron www, dedykowane rozwiązania e-biznes, outsourcing usług programis |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
zastanawia mnie dlaczego tak się zasugerowaliście tym, że creole jest związany z abstrakcją obiektowej bazy pod nazwą Propel, i tylko o takich abstrakcjach tu mowa.
A przecież mamy świetne AdoDB, które obsługuje i wykorzystuje możliwości php5 (np. iteorwanie wyników w foreach... ) Niezłą abstrakcją, o dobrej wydajności, jest również ezSql -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nadchodząca wersja WACT'a będzie miała bardzo ladną i przemyślaną abstrakcję + generalnie jest to (imo) świetny framework.
-------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2004 Skąd: 3miasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
właśnie się dokopałem do tego postu - ja też polecam Wam propel, własnie się tym bawie i wydaje mi się że to jest to. Używałem też ADOdb przy kilku projektach ale nie jest najfajniejsze - trzeba pisać sporo SQL`a - może to i fajne [szybko] ale jak mi sie zmieni struktura bazy to musze sporo zmieniać - a w propelu zmieniam JEDNEGO XMLa i generuje jeszcze raz klasy. Wydaje mi się to fajną alternatywą. Ten post edytował hubertsk 10.01.2005, 22:44:44 -------------------- Nie ma takiej bzdury, której nie da się uzasadnić modelem komputerowym.
Tools: Apache 2.0.53 || PHP 5.0.3 || MySQL 4.1.7 || Zend Studio 4 || Eclipse Platform || Dreamwea |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:19 |