![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Hej, masz Posty i tagi. Posty mogą mieć wiele tagow, tag moze należec do wielu postow.
Mam teraz formularz edycji posta: Kod {(IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) Form::model($post, ['route'=>['post.update', $post->id], 'method'=>'PATCH', 'class' => 'form-horizontal']) (IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) } <div class="form-group"> {(IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) Form::label('post', 'Postaa', array('class' => 'col-sm-2 control-label')) (IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) } <div class="col-sm-10"> {(IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) Form::textarea('post', null, ['class'=>'form-control', 'id'=>'post', 'placeholder'=>'Post']) (IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) } </div> </div> {(IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) Form::close() (IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) } Ale chcę do tego dodać jeszcze textarea gdzie po przecinkach czy enterach będą nazwy tagow, ktore ma dany post. Jak to moge zrobić? Moge to zrobic prymitywnie, czyli w kontrolerze pobrac tagi z posta, połączyc czym chce i wrzucic do widoku, ale kurcze, nie po to mam Modele i zaleznosci by tak robic. Idzie to jakoś zautomatyzowac? Skoro jedne pola form łyka automatycznie, to moze się da by łykał też relacje? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 321 Pomógł: 55 Dołączył: 19.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie robie takich operacji w View, ale może spróbuj tak:
{{ Form::textarea('tagi', implode(',', $post->tags()->get(['name'])->toArray() ) , ['class'=>'form-control', 'id'=>'tagi', 'placeholder'=>'tagi']) }} Ten post edytował ctom 7.04.2015, 13:07:38 |
|
|
![]()
|
|
Ale to sie sprowadza do tego co mowilem, ze nie chce tak wlasnie robic (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 468 Pomógł: 36 Dołączył: 14.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mi tam zwykle wystarczało zwykłe tagsinput : http://xoxco.com/projects/code/tagsinput/example.html
|
|
|
![]()
|
|
Super, a jak to się ma do mojego pytania?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O ile jeden do jednego zrobić można dość łatwo:
Kod {!! Form::textarea('Tag[name]', null, ['class'=>'form-control', 'id'=>'post', 'placeholder'=>'Post']) !!} O tyle nie jestem pewien czy tak łatwo to będzie wyglądać w przypadku jeden do wielu.. Musiałbyś stworzyć swoją metodę (accessor) i sprawdzić czy się do niej dostaniesz poprzez Model[metoda] o ile to zadziała i samo ci się wypełni (chociaż mam pewne wątpliwości), to nie wiem czy samo dodanie mutatora odpowiednio ci zapisze dane dla relacji. PS. wyłączaj emotki przy dodawaniu posta z kodem widoku blade ;) Ten post edytował by_ikar 7.04.2015, 16:54:09 |
|
|
![]()
|
|
Tak, jeden to i ja znalazlem bez problemu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
ad ps: hehe (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 321 Pomógł: 55 Dołączył: 19.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nospor tak z ciekawości ... dałeś redę to bardziej "zautomatyzować" ?
|
|
|
![]()
|
|
Dodalem do modelu metode toInput() i ona zwraca mi tekst, czyli rekordy oddzielone przecinkami, i to wkladam jako wartosc textarea
|
|
|
![]()
|
|
bardziej liczyłem, że zdradzisz jak działasz w druga stronę (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Za bardzo nie ma co tu zdradzac. Formem dostaje tekst oddzielony przecinkami, robijam go wiec na tablice po przecinkach, znajduje w bazie IDki odpowiadajace każdemu tekstowi (a gdy nie ma to tworze nowy ) (findOrCreateNew). Mając IDki zapisuje relace metodą modelu sync()
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 18:40 |