![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 468 Pomógł: 36 Dołączył: 14.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam projekt który zawiera kilka modułów: logowanie, rejestracje, artykuły, bloga iiii sonda (chciałbym, żeby była podpięta pod node.js aby wyświetlać wszystkie wyniki od razu po zagłosowaniu). I teraz mam problem podstawowy a mianowicie.. jak to ugryźć. Czy aplikacje mam całą przepisać na node czy zostawić strukturę taką jak jest teraz i tylko dopisać moduł do sondy ? Jak wygląda takie połączenie (node js nasłuchuje okreslony adres oraz port) więc musiałby nasłuchiwać tylko adres url ten gdzie występuje sonda ? Jak to wygląda w praktyce ?
Będę wdzięczny za podpowiedzi / lekturę Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co chcesz zaprzęgać Node'a do pojedynczej akcji, która z powodzeniem może być zrobiona w ramach obecnej infrastrktury? Skoro masz projekt w PHP dokończ to w PHP.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 468 Pomógł: 36 Dołączył: 14.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo chciałbym to zrobić bez żadnych setinterval co 100 ms zeby odpytywac czy aby na pewno do sondy została dodana jakaś odpowiedź przez kogoś (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
(Sonda to taki przykład) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tego masz cruda. Lub po prostu co request ładujesz dane i renderujesz. Chyba sam nie do końca rozumiesz co chcesz zrobić (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Ty próbujesz zrobić coś jak sockety. Do zwykłej sondy możesz zrobić to ajaxem. |
|
|
![]()
|
|
nie widze np tego: http://strawpoll.me zrobionego na ajaxie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
a mi nie chodzi o sam problem stworzenia aplikacji, a o połączenie aplikacji php z node.js + sockety. Czy idę dobrym tropem ? bo nie wiem jak się za to zabrać. Będę robił coś a'la portal społecznościowy z elementami wykorzystującymi node.js oraz sockety i dlatego nie wiem czy cały ten portal ma być napisany na node.js (na jakimś frameworku jak sails), czy mogę zrobić to na php i tylko te elementy w node.js ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież tam nie ma ani ajax ani socket? Klikam vote i leci zwykły get.. Ty wogóle wiesz co to ajax i socket? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Sockety też robisz w php. strawpoll.me/3996639/ -> vote strawpoll.me/3996639/r - > result Ten post edytował Forti 30.03.2015, 10:25:35 |
|
|
![]()
|
|
Czyli rozumiem, ze nie mam co czekac na zadna sensowna odpowiedz na pytanie ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
websokety w php to bardzo niestabilny i słaby pomysł. Same websokety do jednego zadania, czyli sprawdzania w interwale czy coś się zmieniło, to nie jest to po co one służą. Łączenie php z node.js to również jest zły pomysł, a nawet beznadziejny o czym sam się jakiś czas temu przekonałem.
Websokety to jest dwustronna komunikacja, znaczy że klient jak i serwer mogą zarówno odbierać jak i wysyłać wiadomości. A jak potrzebujesz odświeżyć tylko jakieś dane, powinieneś skorzystać z server-sent events; w połączenie z xhr pollingiem dla przeglądarek które tego nie będą obsługiwać (głównie IE). I nie wychodzić poza już napisaną aplikacje w php. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do gotowej aplikacji łatwo się integruje taki stack:
PHP -> zeromq -> nodejs -> socket.io W skrócie: PHP wysyła "eventy" przez zeromq do node.js a ten przekazuje to do klienta przez socket.io. Eh, muszę znaleźć czas na dokończenie tutoriala/artykułu na ten temat ;-) Ten post edytował redeemer 30.03.2015, 11:06:14 |
|
|
![]()
|
|
dziękuję za konkretną odpowiedź (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Bardzo możliwe, że będzie występować komunikacja uzytkownik -> serwer rowniez dlatego tez mysle nad rozwiazaniem node.js + sockety. Ale dziękuję za informację co do łączenia php z nodem. Czyli jedynym rozwiązaniem jest napisać projekt na jakimś frameworku razem z logowaniem, rejestracja i innymi funkcjonalnosciami (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 49 Dołączył: 16.04.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Przecież tam nie ma ani ajax ani socket? Klikam vote i leci zwykły get.. Ty wogóle wiesz co to ajax i socket? wink.gif Ja wiem. Jeżeli wejdziesz na mój quiz http://strawpoll.me/3996823/r to otwiera się połączenie ws, które aktualizuje wyniki w momencie gdy ktoś zagłosuje na http://strawpoll.me/3996823 Rozwiązanie, które zaproponował redeemer jest całkiem ok. Alternatywą może być http://socketo.me/ ale szczerze mówiąc prościej/lepiej/wygodniej mi było zastosować to o czym wspomniał redeemer... z pominięciem zeromq. |
|
|
![]()
|
|
Znalazłem coś takiego:
https://github.com/jdutheil/nodePHP zobaczę jak się będzie sprawowało w praktyce takie rozwiązanie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podstawowe pytanie poco? Skoro zalezy Ci na ws i tak czy tak bd zaprzegal node to zrobt to cale w nim. Nie ma sensu utrzymywac 2 serwerow tylko poto zeby na jednym obslugiwac realtime a reszte pisac w php
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 17:59 |