![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 270 Pomógł: 184 Dołączył: 7.10.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcialbym sie was poradzic jak rozwiazac problem takiego typu ze mam logowanie na jedno konto moze sie zalogowac wielu uzytkownikow w tej chwili chce to ograniczyc do tego aby jesli uzytkownik jest juz zalogowany to logujacemu nowemu uzytkownikowi wyskakiwal komunikat ze juz ktos jest zlaogowany na tym koncie , a temu co jest zalogowany komunikat ze ktos probuje sie zalogowac. Jakies pomysly jak taki problem rozwiazac?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Zapisuj w bazie kto jest aktualnie zalogowany i jak ktos sie bedzie probowal logowac to sprawdzaj czy juz jest w bazie czy nie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 40 Dołączył: 20.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz mieć informację czy użytkownik się wylogował albo czy po prostu przerwał sesję, więc przy każdej odsłonie powinieneś wrzucać do bazy danych rekord, że zalogowany użytkownik jest aktywny.
Potem będziesz mógł sprawdzić kiedy była ostatnia aktywność i jeśli to było np. 15 minut temu (ważności sesji) to możesz stwierdzić, że ktoś po prostu zamknął przeglądarkę bez wylogowywania się i nie ma go na koncie. W osobnej tabeli powinieneś trzymać informacje o próbach logowania. Ten post edytował ikssde 23.03.2015, 09:04:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 270 Pomógł: 184 Dołączył: 7.10.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak rozwiazac problem zwiazany z wygasnieciem sesji, a istnieniem rekordu ze niby uzytkownik jest zalogowany?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 3 Dołączył: 30.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No proste ify? Z czym masz dokładniej problem. Napisz kod i zapytaj.
Tutaj moje rozwiązanie:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 40 Dołączył: 20.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A jak rozwiazac problem zwiazany z wygasnieciem sesji, a istnieniem rekordu ze niby uzytkownik jest zalogowany? Przecież napisałem jak to rozwiązać, przeczytaj poprzedni post. Ten post edytował ikssde 23.03.2015, 11:46:59 |
|
|
![]()
|
|
Mam taki kod (nie moj) w ktorym musze wcisnac warunek aby blokowac innego uzytkownika ktory probuje sie zalogowac:
login
logout
Niby w bazie jest trzymany last visit current visit ale jak zablokowac na tej podstawie probe logowania innego uzytkownika hmmm? Ten post edytował rad11 23.03.2015, 12:09:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 3 Dołączył: 30.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. zapisać czas + 15 minut if czy jestem w sesji //typowa funkcja check jak podałem wyżej //tak else if time() > $czas_z_bazy //Niemoge sie zalogowac poniewaz ktos jest jeszcze zalogowany else //zaloguj + zapisz czas +15 //tworzy sesje |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ikssde jak już to update a nie nowe rekordy bo zaraz wygeneruje ich sobie tysiące (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 16:01 |