![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 8 Dołączył: 8.06.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siemanko, mam problem, gdyż czytam i nic nie rozumiem. Chcę zrobić ładne linki na mojej stronie oto przykład:
Mam tak: http://moja_strona.pl/index.php A chcę uzyskać taki efekt: http://moja_strona.pl/index Jak widać znikła końcówka .php ![]() Ten post edytował Kloc 21.03.2015, 16:35:29 -------------------- Kloc = Kolor
Obama !== Murzyn Obama === Kloc Jak Ci pomogłem to daj Pomógł, tu nie chodzi o te Pomógł, bo to do niczego nie potrzebne, ale daj! :D |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W .htaccess:
W wewnętrznych linkach strony należy usunąć ".php". Przekierowuje wszystkie adresy o budowie: "/znak(i) od a do z". Ten post edytował trueblue 21.03.2015, 17:11:12 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 8 Dołączył: 8.06.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chym, utworzyłem sobie nowy plik w katalogu strona o nazwie plik.php. Do htaccess dodałem tą regułkę, odświeżam i nic. Adres dalej z .php :/
A po za tym na xampie nie wiem, do którego htaccess to wkleić, bo jest ich tam kilka. -------------------- Kloc = Kolor
Obama !== Murzyn Obama === Kloc Jak Ci pomogłem to daj Pomógł, tu nie chodzi o te Pomógł, bo to do niczego nie potrzebne, ale daj! :D |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 318 Pomógł: 76 Dołączył: 27.12.2011 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po za tym na xampie nie wiem, do którego htaccess to wkleić, bo jest ich tam kilka. Nie będę trolem, ale o czym ty do cholery mówisz? Plik .htaccess z folderu który jest "głównym". Przykład: http://localhost/ ==> C:\xampp\htdocs To pakujesz do C:\xampp\htdocs\.htaccess Analogicznie dla innej ścieżki lub jeśli skrypt jest w jakimś folderze w katalogu głównym. PS: Pamiętaj o ustawieniach AllowOverride All oraz włączonym rewrite Ten post edytował untorched 22.03.2015, 14:10:28 |
|
|
![]()
|
|
Tych .htaccess jet kilka:
![]() ![]() Nawet takowy plik sobie utworzyłem w htdocs. A tam mam katalog "strona", a w niej plik.php. -------------------- Kloc = Kolor
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Plik .htaccess musi być w folderze E:\Xampp\htdocs\strona\.htaccess
A reszta jak powyżej. Ten post edytował tomek200 22.03.2015, 14:58:48 |
|
|
![]()
|
|
A więc stworzyłem plik .htaccess w tym oto folderze, i nic.
.htaccess Kod RewriteCond %{REQUEST_URI} ^/([a-z]+)$ RewriteRule .* /%1.php [R=301] PS: Pamiętaj o ustawieniach AllowOverride All oraz włączonym rewrite Jak to sprawdzić/ustawić/włączyć? Ten post edytował Kloc 22.03.2015, 15:22:20 -------------------- Kloc = Kolor
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://stackoverflow.com/questions/1874041...lowoverride-all
RewriteEngine On Co to znaczy nic? co Ci pokazuje jak wejdziesz na adres http://moja_strona.pl/index ? |
|
|
![]()
|
|
Po wejściu na http://moja_strona.pl/index wyrzuca error, że nie ma takiej strony. Zmieniłem plik .htaccess, wygląda on teraz tak:
Kod <Directory> AllowOverride All </Directory> RewriteCond %{REQUEST_URI} ^/([a-z]+)$ RewriteRule .* /%1.php [R=301] I teraz po wejściu na /index lub /index.php wyrzuca error 500 i błąd serwera ![]() -------------------- Kloc = Kolor
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 13 Dołączył: 17.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodałeś
Kod RewriteEngine On ? -------------------- fklar.pl
|
|
|
![]()
|
|
Tak dodawałem i to samo.
-------------------- Kloc = Kolor
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 13 Dołączył: 17.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule ^(.*)$ $1.php [L] -------------------- fklar.pl
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie @fklar, wszystko gra i bucy, tylko jak zablokować dostęp do stron z .php, bo teraz otwierają się te z rozszerzeniem i bez?
![]() -------------------- Kloc = Kolor
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 58 Dołączył: 14.07.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Można przykład, bo to nie dla mnie dział?
![]() Ten post edytował Kloc 23.03.2015, 19:09:24 -------------------- Kloc = Kolor
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 01:14 |