![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W mojej bazie danych, wszystkie ID muszą być unikalne, nie mogą powtórzyć się w żadnej tabeli, więc wymysliłem coś takiego:
i teraz dopiero php'em mogę sprawdzić
niestety to trwa zbyt długo i tu nasunęła mi się pewna myśl Czy jest możliwość wyciągnięcia tego w jednym zapytaniu? próbowałem w ten sposób:
ale SQL nie rozpoznaje `tn`.`cn` jako tabela.nazwa_kolumny ![]() Jakieś pomysły? Ten post edytował neo1986kk 5.03.2015, 15:05:52 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
$q=query('Select ID from '.$val[0]).' where ID=szukaneID';
I juz tak dlugo nie bedzie trwalo -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no zgadza się , ale jeszcze trochę za długo, ale skoro nie ma innej opcji to musi tak zostać.
A co sądzicie o tym, aby zebrać te tabele wszystkie w tablicę i skonstruować zapytanie w ten sposób
To by było jedno zapytanie wtedy Jeszcze może dodam, że mi zależy bardziej, żeby nie znalazł tego ID, bo ja sobie wymyśliłem tutaj tak że jak znajdzie to zwraca FALSE; a moze lepiej będzie na odwót, że jak nie znajdzie to zwraca TRUE ale to i tak musi całą bazę przeszukać :/ Ten post edytował neo1986kk 5.03.2015, 15:28:07 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jak chcesz miec jedno zapytanie to zaiteresuj sie UNION
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A możesz powiedzieć jaki jest powód tego że nie może się ID powtórzyć ?
|
|
|
![]()
|
|
powód jest bardzo prosty
mam na przyklad ludzi i samochody i chce zrobić system komentarzy dodaję komentarz do ID 192809109595 i wiem ze to jest komentarz do czerwonego samochodu pobieranie komentarzy też jest dużo prostrze bo jak jestem na stronie samochodu to pobieram Select * from comments where item=$my_car_ID jeśli do konkretnego człowieka Select * from comments where item=$man_ID |
|
|
![]()
|
|
![]() Powod moze i prosty, ale jednoczesnie glupi... zrob normalnie jak czlowiek i nie kombinuj z takimi bzdurami. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No to w takim razie w jaki sposób ściągać komentarze?
zrobić dodatkową kolumnę, w której umieszczę gdzie ten komentarz ma być? Coś w stylu: ID | Komentarz | ID_miejsca_do_ktorego_ma_sie_dodac | ID_tabeli |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taa, i zaraz zaczniesz się zastanawiać co zrobić bo Ci sie zakres BigInt skończy
![]() |
|
|
![]()
|
|
Schemat uniwersalny
ID | KOMENTARZ | TYPE (car, user, flower) | ID_Z_DANEJ_TABELI No i rzecz jasna jeden klucz na pole TYPE i ID_Z_DANEJ_TABELI Albo schemat specjalizowany, dla kazdej tabeli oddzielna tabela z komentami - ale to też srednio fajne. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Normalnie. Klucz moze skladac sie z wielu kolumn a nie tylko z jednej
Mowiąc klucz mam na mysli INDEX a nie PRIMARY KEY -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
a dobra już rozumiem, dzięki za pomoc, zabieram się za poprawę bazy
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:02 |