![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 137 Pomógł: 2 Dołączył: 2.07.2007 Skąd: Ostrzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taki kod:
Kod przedstawia trzy linijki, ale niestety nie mają one równego odstępu. Winowajcą jest line-heigth, a dokładnie jego interlinia. Z tego co wiadomo wysokość line-height składa się z wielkości czcionki i interlinii. Wydawało mi się, że jak line-height ustawi się na wielkość czcionki to zniknie interlinia, a tak się nie dzieje. Co zrobić ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 20 Dołączył: 13.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co wiadomo wysokość line-height składa się z wielkości czcionki i interlinii. Wydawało mi się, że jak line-height ustawi się na wielkość czcionki to zniknie interlinia, a tak się nie dzieje. Uczono mnie, że interlinia to odległość między dolną częścią linijki, a górną kolejnej linijki. Poprawne stwierdzenie: Interlinia == line-height. Niepoprawne stwierdzenie: line-height == font-size+interlnia(line-height) Co zrobić ? Zależy co chcesz osiągnąć. ===@edycja@=== Masz częściowo rację, kwestia spolszczenia. Ten post edytował kafowi 1.03.2015, 17:00:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 137 Pomógł: 2 Dołączył: 2.07.2007 Skąd: Ostrzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niepoprawne stwierdzenie: line-height == font-size+interlnia(line-height) Mylisz się to jest poprawne stwierdzenie z świeżo zakupionej ksiązki o HTMLu zaznacz sobie tekst i widać - interlina to wolna przestrzeń między czcionką, a górną krawędzią. A to co chce osiągnąć to równe odstępy pomiędzy h1, h2, h3 - pozbywając się interlinii. Ten post edytował smiady 1.03.2015, 15:54:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:42 |