![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 261 Pomógł: 2 Dołączył: 13.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, wykorzystuje znacznik HTML5 <audio> w następujący sposób:
Chcę zliczać każde odtworzenie (przyciśnięcie play - bez przypadku pauzy). Jest to możliwe przy użyciu JavaScript i Ajaxa? Nie wiem czy da się taki efekt uzyskać, dlatego piszę do was. Jak bym miał zliczyć takie odtworzenie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zliczaj po stronie serwera.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 261 Pomógł: 2 Dołączył: 13.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobrze, moge w ten sposob okreslic ile razy plik zostal pobrany do odtwarzacza ale nie okresle kto dokladnie i kiedy to wlaczyl. Jak mialbym to zrobic?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie do końca, bo:
<audio controls preload="none"> Albo: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/We...ts/Media_events |
|
|
![]()
|
|
Drugi link to rozwiązanie działające na Mozilli, z resztą przeglądarek nic nie wiadomo.
Prosto mówiąc - użytkownik po zalogowaniu ma jakieś id w zmiennej PHP ($user->id) gdzie jeśli kliknie PLAY na odtwarzaczu to ma zliczyć to działanie i zapisać do bazy danych (w tym przypadku będzie potrzebny Ajax) - czyli jeśli dana akcja będzie to żeby wysłało żądanie Ajaxem do pliku zlicz.php?idusera=21 To przykładowy skrypt Ajaxa jakiego użyję - na dole jest wywołanie. Jak więc skutecznie zrobić warunek do wywołania (if) żeby na każdej przeglądarce przeszło to zliczenie jeśli ktoś odtworzy ten plik?
|
|
|
![]()
|
|
http://www.w3schools.com/tags/av_event_playing.asp
Możesz też ukryć standardowe kontrolki i utworzyć własny przycisk play i tam wywoływać ajax. |
|
|
![]()
|
|
Dokładnie o to mi chodziło, dzięki trueblue
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.09.2025 - 16:02 |