![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pytanie czy da się zrobić taki skrypt który z poziomu strony będzie edytował kod źródłowy plików, czy jest coś takiego możliwe, jeśli tak to proszę o jakąś podpowiedź np. o coś takiego żeby w formularzu tekstowym pojawiało mi się źródło pliku, a po edycji i naciśnięciu przycisku jest zapisywana... Proszę o pomoc! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiscie. Dlaczego nie ? Musisz tylko zaprzyjaźnić się z funkcjami obsługującymi operacje na plikach. Napewno wykorzystasz: fopen" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, fread" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, fwrite" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, fclose" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, może się też przydać: file_get_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, wordwrap" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i kilka innych. Spróbóję Ci nakreślić działanie tekiego edytora.
Służe pomocą. |
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo wam dziękuje jednak nadal mam problemy - jestem zielony dość jeśli chodzi o coś poważniejszego w php, ale się uczę...
Zrobiłem coś takiego wiem, że pewnie żeby zawartość pliku wyświetlała się w okienku textarea potrzeba <form> <input> ale niestety nie wiem jak to skonfigurować aby właśnie była wyświetlana zawartość tego... Proszę was o jeszcze jedną rzecz... pozdrawiam! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2003 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@M4chu tylko nie zapominaj ze file_*_contents dziala tylko w php5
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Cytat(bela_666 @ 2004-12-15 23:52:51) @M4chu tylko nie zapominaj ze file_*_contents dziala tylko w php5 ke?:-) Cytat file_get_contents
(php 4 >= 4.3.0, php 5) file_get_contents -- Reads entire file into a string Description string file_get_contents ( string filename [, bool use_include_path [, resource context]]) |
|
|
![]()
|
|
wyprowadźcie mnie z błędu
czemu w manualu jest napisane Cytat Notatka: Wsparcie dla kontekstów zostało dodane w php 5.0.0.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
ostani parametr?
Cytat string file_get_contents ( string filename [, bool use_include_path [, resource context]])
|
|
|
![]()
|
|
a tak sorry, moje niedopatrzenie
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wszystko śmiga. dziękuje
![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2003 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy okazji tematu: jakies pomysly na umieszczanie znacznikow htmla zeby np kolorowac skladnie? W textarea chyba sie nie da, bo bedzie wyswietlony znacznik zamiast jego funkcji.
pozdro |
|
|
![]()
|
|
Cytat(M4chu @ 2004-12-16 16:57:26) Przy okazji tematu: jakies pomysly na umieszczanie znacznikow htmla zeby np kolorowac skladnie? W textarea chyba sie nie da, bo bedzie wyswietlony znacznik zamiast jego funkcji. pozdro Zrobiłem sobie ten skrypcik ![]() ![]() ![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
|
|
![]()
|
|
jeżeli odpowiada za zmiane calej tresci strony to raczej tak
![]() zobacz jak to wygląda w eZpublish -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(scarface @ 2004-12-16 22:23:32) Cytat(M4chu @ 2004-12-16 16:57:26) Przy okazji tematu: jakies pomysly na umieszczanie znacznikow htmla zeby np kolorowac skladnie? W textarea chyba sie nie da, bo bedzie wyswietlony znacznik zamiast jego funkcji. pozdro Zrobiłem sobie ten skrypcik ![]() ![]() ![]() Kolorowanie skladni php mozesz zaczerpnac z samego php(ma do tego odpowiednia funkcje.. ) A co do innych jezykow to musisz ja sam napisac |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
string highlight_file( $source, true )
Test ten string przerob odpowiednio (standaru htmlarea) i bedziesz mial wszytko ładnie :-) Wyrazenia reg... moze uda sie str replace :-) |
|
|
![]()
|
|
o wlasnie o cos takiego mi chodzilo, sprobujemy
![]() |
|
|
-cinekz- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
jeśli chodzi ci o skrypt gdzie będzie można edytować online pliki na serwerze to wejdź na Intol.info i tam jest skrypt totalnej administracji.
|
|
|
![]()
|
|
Witam ponownie...
Narknołem się na kolejny problem, mianowicie po edycji pliku takiego:
Zmienia się on na
I moje pytanie brzmi, czy wiecie jak zlikwidować te \ ![]() POzdrawiam! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:38 |