![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak w temacie.
Jak sprawdzic czy modul rewrite jest wlaczony? Tworze plik .htaccess ? i co dalej ? Czy dla teg opliku musze ustawiac jakies specjalne prawa wykonywania ? 777 ? Probowalem z roznymi plikami i przykladami z tego forum zawszewyskakuje mi blad 500. Prosilem admina o wlaczenie tej uslugi, twierdzi ze wlaczyl? Nie wiem jak to sprawdzic ? Prosze o pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby sprawdzić czy masz włączony mod_rewrite stwórz plik .htaccess z zawartoscia:
Kod RewriteEngine on RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-F RewriteRule ^([^/]+)/?$ /test.php?test=$1 I stwórz plik test.php:
i wejdz na strone http://twoj-server/katalog-w-ktorym-utworzyles-pliki/test Powinieneś zobaczyć 'test'... -------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety blad 404.
Czyli wniosek ze modul nie jest wlaczony? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 562 Pomógł: 15 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Denmark/Odense Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli postąpiłeś zgodnie z moimi wskazówkami, i dostajesz 404 to tak.
-------------------- Prank - for the fun. Mac - for the simplicity. Deviantart - for the kick.
Life is ours, We live it our way -- Metallica |
|
|
![]()
|
|
OK poszlo wszystko bylo wlaczone ... tylko zle mialem zrobiony wpis w pliku .htaccess
Tak bylo RewriteEngine on RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-F RewriteRule ^([^/]+)/?$ /test.php?test=$1 a Powinno byc RewriteEngine on RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-F RewriteRule ^([^/]+)/?$ tutaj_katalog_w_ktorym_umiescilem_htaccess/test.php?test=$1 Teraz dziala nie wiem czemu tak, ale tak dziala ![]() Mam jeszcze jedno pytanie. Jak zapisac regule w htaccess, wiem ze to pewnie sa moje braki z wyrazen regularnych, ale moze ktos mi pomoze. Chcialbym zeby wywolanie takiego adresu www.moja_strona.pl/piekny_opis_jakiegos_produktu_abc123.html wywolal adres www.moja_strona.pl/produkt.php?abc=123 probowalem w ten sposob ale cos nie dziala RewriteRule *abc([0-9]+).html+ produkt.php?abc=$1 dokladnie nie wiem jak zapisac ze na poczatku moze byc dowolny ciag znakow co kolwiek pozniej konretny juz kod z cyframi i rozszerzenie html? chyba sobie porazdzilem ale nie wiem czy to najprostszy sposob RewriteRule ^([0-9a-z-]+)?-abc-?([0-9a-z-]+)?.html?$ ./produkt.php?abc=$2 Ten post edytował shl 18.12.2004, 12:22:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:36 |