![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Stworzyłem sobie klase Mysql do operacji na bazie danych w założeniu ma być to taka biblioteka którą będe sobie rozwijał i używał w róznych aplikacjach. I teraz moje pytanie czy otwieranie połaczenia i zamykanie w każdej funkcji jest dobrym pomysłem czy raczej lepiej zrobić to na początku i na końcu pliku. Bo zastanawia mnie wydajnośc takiego rozwiązania i wydaje mi się być jednak nie najlepsza.
I może jeszcze jakieś rady co samej klasy bo jednak są to moje poczatki programowania obiektowego. Co można by tu wykonać lepiej a co już zrobiłem źle mimo że wszystko działa. (uprzedzam przy okazji że do przetwarzania danych od urzytkownika bedzie osobna klasa temu nie ma tu zabezpieczeń)
Pozdrawiam jmp Ten post edytował jmp 28.01.2015, 10:31:04 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Obiekt klasy do obslugi bazy ma byc tworzony TYLKO RAZ. POłączenie z bazą ma sie robic TYLKO RAZ jak rownież TYLKO RAZ zakonczenie połączenia
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Porównaj sobie to małego sklepiku gdzie tłumnie ludzie przychodzą. Co będzie wydajniejsze, otwieranie i zamykanie przez każdego klienta (sql query) drzwi (kolejka przed sklepem ogromna) czy otwarcie ich i zamknięcie na koniec pracy sklepu (skryptu)
Fantazja mnie lekko poniosła (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) CO do samej klasy to zdecydowanie Singleton i nie mysql_ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Z tym singletonem to możnaby się kłócić (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie będę się tu produkował czego by tu można użyć, Singleton w zupełności wystarcza, biorąc po uwagę poziom wiedzy autora i doświadczenie. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (oczywiście nie obrażam tu nikogo intelektualnie żeby nie było.)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za pomoc sytuacja mi się rozjaśniała teraz.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 22:45 |