![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zaprojektowałem taką otóż bazę. Wydaje mi się, że jest ona poprawnie zrobiona jednak chciałbym usłyszeć rady/krytykę doświadczonych programistów.
Jedynie tabela rangi i kolumna, uprawnienia jest jeszcze do przemyślenia, zastanawiam się w jaki sposób kontrolować uprawnienia administratorów. (IMG:http://wstaw.org/m/2015/01/26/diagram_opracowania_png_300x300_q85.jpg) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 35 Dołączył: 29.12.2014 Skąd: Otwock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wygląda spoko.
Co do uprawnień: Myślałeś o tym, żeby po prostu sprawdzać w kodzie jaka ranga? Ewentualnie możesz zrobić 2 tabele: uprawnienia id_uprawnienia krótki opis uprawnienia uprawnienie_ranga id_rangi id_uprawnienia Wtedy w tabeli uprawnienie_ranga (będącą tabelą wiele do wielu) możesz łatwo połączyć uprawnienia i rangi Inną opcją jest praca na maskach. Ale to już więcej zabawy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wygląda spoko. Co do uprawnień: Myślałeś o tym, żeby po prostu sprawdzać w kodzie jaka ranga? Ewentualnie możesz zrobić 2 tabele: uprawnienia id_uprawnienia krótki opis uprawnienia uprawnienie_ranga id_rangi id_uprawnienia Wtedy w tabeli uprawnienie_ranga (będącą tabelą wiele do wielu) możesz łatwo połączyć uprawnienia i rangi Inną opcją jest praca na maskach. Ale to już więcej zabawy Na tą chwilę, nie planuję więcej użytkowników niż 1. Jednak nie wiem co będzie w przyszłości. Co jeśli będzie trzeba zrobić użytkownika który może tylko edytować np. motywy, ale już autorów nie lub dodawać i edytować książki bez możliwości ich kasowania? Takie problemy należy rozwiązywać na etapie projektowania bazy? Czy niepotrzebnie tracę czas? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 35 Dołączył: 29.12.2014 Skąd: Otwock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szczerze powiem, że według mnie przy projektowaniu dobrze wziąć wszystkie możliwości pod uwagę.
Jeśli masz podstawy sądzić, że w przyszłości pojawią się inni użytkownicy uprawnieni to dobrze jest już teraz zacząć myśleć nad ich obsłużeniem. Będziesz miał później mniej problemów z edycją kodu bo wystarczy, że dodasz 1-2 rekordy i tyle. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 22:54 |