![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Borykam się od nie dawna z problemem wczytywania pliku i wklejania go na stronkę. Wszystko działa niby pięknie, aż do czasu, gdy wyskakują piękne chińskie krzaczko-podobne znaczki. Używałem funkcji: file_get_contents("plik.txt"), by pobrać z niego zawartość i ją wypisać, lecz zamiast polskich znaczków wyskakują mi takie: æ¿ê¹æ¿ê¹ Próbowałem także: utf8_encode(file_get_contents("plik.txt")), lecz efekt jest taki sam. Próbowałem znaleźć odpowiedź w google, lecz tutaj także się zawiodłem (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) I w końcu trafiłem tutaj. Jakieś pomysły jak przywrócić "polskie znaczki"? Z tego co udało mi się zrozumieć kodowanie jest złe, powinno być UTF8, a jest inne (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) (IMG:style_emoticons/default/php.gif) help Tak oto wygląda całość:
Ten post edytował TheVVaS 23.01.2015, 21:40:49 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jakie masz kodowanie w tym plik.txt ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sazian, otóż w pliku jedyne co się znajduję to parę linijek tekstu (oczywiście z polskimi znakami). Nic więcej.
Pyton_000, dzięki. Sprawdzę jak to działa i czy dam radę tego użyć (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) EDIT: Po paru próbach doszedłem do czegoś takiego: echo iconv('ISO-8859-2', 'UTF-8//TRANSLIT', file_get_contents('index.vv')); Niestety nadal sporo polskich liter zmienia się w krzaczki. Ps. jak sprawdzić kodowanie w danym pliku? EDIT2: Sprawdziłem kodowanie w tym pliku, jest to ASCII. Próbowałem także zmienić kodowanie z ASCII na UTF-8, rezultat był taki, że wywalało błąd, a jak dodałem //IGNORE to polskich znaczków nie było :/ Ten post edytował TheVVaS 25.01.2015, 14:54:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 144 Dołączył: 22.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ASCII to nie jest kodowanie (uprzedzając, nie w tym sensie co windows/utf/iso), otwórz w jakimś notepad++ i zapisz z kodowaniem utf-8 i powinien być problem rozwiązany.
Ten post edytował ohm 25.01.2015, 22:09:13 |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki, otworzenie tego pliku za pomocą notepad++ i zapisanie w UTF8 pomogło (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Trzeba będzie robić to za każdym razem? Da się jak stworzyć plik tekstowy za pomocą PHP od razy z kodowaniem UTF8? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 144 Dołączył: 22.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stwórz taki plik i sprawdź chociażby w tym notepad jakie ma kodowanie. Prawdopodobnie z automatu powinno być utf-8, aczkolwiek nie znam xampp (domyślam się że z niego korzystasz)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Okey, wszystko śmiga pięknie, Dzięki za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:56 |