Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] nanoszenie koloru na zdjecia
justbcompany

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witajcie,

planuje dodać do strony dość fajny bajer. Chciałbym dać klientom możliwość symulacji wyglądu mebli w kilku dostępnych kolorach, okleinach. Plany były wielkie gdyż chciałem zrobić podgląd w 3d, obracany mebel itd. zarzucam pomysł, gdyż narzut czasowy i przygotowawczy jest ogromny - chyba, że tutaj też coś podpowiecie. Postanowiłem to zrobić prościej. Na fotce szafki czy stolika, ścianka, blat nanoszę zadany kolor, jednak wygląda to jak rysowane w paincie i dość nieprofesjonalnie. Podpytuje Was czy można to zrobić inaczej? Inna technika, inne narzędzie/technologia?

Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
Pyton_000

-----

Tak, przygotowujesz sobie obrazki z kolorowym elementem i nakładasz na istniejący obrazek.
Czyli masz 1 obrazek główny i n obrazków tylko z elementem kolorowym.
+Quote Post
mls

-----

Grafiki z kanałem alpha?... To, co ma mieć zmienny kolor - niech będzie półprzezroczyste (oczywiście, w stopniu zależnym od tego, jaki ma być docelowy odcień koloru). Pod to stały kolor w CSS i w razie potrzeby - szybka podmiana samego koloru przez JS.

Ten post edytował mls 16.01.2015, 23:13:26
+Quote Post
Daimos

-----

Nie wiem czy nakładanie kolorów tutaj rozwiąże problem, przecież okleiny, to nie tylko kolory RGB, tylko również wzory, więc bez tekstur się nie obędzie. Najlepiej byłoby sobie stworzyć maskę i podkładać tekstury oklein
+Quote Post
justbcompany

-----

Hej,

zacząłem nakładać, podmieniać, stosować przezroczystość i jakoś to wychodzi. Jednak już teraz dociera do mnie fakt, że z automatu tego nie zrobię, a mając 2k fotek byłoby miło.

Chcę zachować jak najwierniejszy odbiór przedmiotu, który poddaje kolorystycznym zabiegom i mimo, że jakoś już teraz to wygląda myślę, że obrazy będzie musiał przygotowywać grafik. Kolor, okleina blatu, który dorobi, spowoduje, że po jego nałożeniu zdjęcie będzie wyglądać dużo poprawniej.

Dziękuję za porady. Jak znajdziecie inny pomysł lub sposób na automatyzacje, zostawcie ślad (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Pozdrawiam
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.09.2025 - 01:16