![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrzy ludzie pomooooocy
![]() Są 2 tabele w bazie danych. 1-sza to tabela z prestashop ps_category_lang [ z tej tabeli interesują mnie pozycje id_category oraz name ] 2-ga tabela to stworzona przeze mnie ps_category_names [ ma 3 kolumny ID (auto-increment), grupa_towarowa, nazwa_grupy ] i teraz zaczyna się mój problem. Pozycje z kolumny grupa_towarowa odpowiadają id_category z 1-szej tabeli, do nich przyporządkowane są odpowiednie nazwy które mieszczą się w kolumnie name .... o ile wylistowanie tego wyniku wiem jak zrobić to nie mam bladego pojęcia jak wynik zapytania zapisać w 2-giej tabeli w kolumnie nazwa_grupy tak wygląda moje zapytanie ... pomoże ktoś dokończyć je tak by wynik zapisywał się w "locie" ?
Jakieś pomysły na rozwiązanie problemu ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
INSERT into tabela (SELECT ... FROM )
-------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobra ... domyślam się, że nawiasy są w tym wyrażeniu kluczowym punktem
![]() pytanie ... brzmi czy INSERT into tabela1.kol2 (SELECT tabela2.kol1, tabela2.kol4, tabela1.kol1 ..... .... i w tym momencie już się pogubiłem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, zajżyj do manuala MySQL to się dowiesz.
|
|
|
![]()
|
|
Pyton_000 ... naprawdę nie wiem jak bardzo powinienem być Ci wdzięczny za tak wspaniałą podpowiedź ... bo jestem debilem leniwym i pewno nie zaglądałem tam wcześniej ... sorry ... nie chcesz pomóc .. luz Twoje prawo ... ale nie traktuj z góry kogoś kto pyta bo nie znalazł nigdzie odpowiedzi ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zadałeś żadnego konkretnego pytania, więc odesłałem Cię tam gdzie jest wiedza. Luz...
A co do oceniania ludzi którzy nie znaleźli odpowiedzi. Na 70% pytań jest odpowiedź w manualach albo komentarzach do nich, więc nie piernicz głupot że nie da się znaleźć odpowiedzi. No chyba że ktoś nie potrafi szukać, ale to już jego problem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu masz przykład:
http://stackoverflow.com/questions/5253302...l-mysql-columns lub tutaj http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/insert-select.html -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Dobra...jednak musialem wrocic do tego tematu
![]() sa dwie tabele grupy (id,idh,nazwa) i grupy_copy (id,idh,nazwa,nadrzedna) potrzebuje wpisac do grupy_copy.nadrzedna kolumne grupy.nazwa ale tylko te pola ktore grupy.id = grupy_copy.idh ponizsze zapytanie robi to wprawdzie .. ale jako nowe rekordy a nie aktualizacje kolumny grupy_copy.nadrzedna [ aktualnie ta kolumna jest pusta ]
Pomoze ktos lopatologicznie wytlumaczy gdzie robie blad ![]() Dziekuje ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra...jednak musialem wrocic do tego tematu ![]() sa dwie tabele grupy (id,idh,nazwa) i grupy_copy (id,idh,nazwa,nadrzedna) potrzebuje wpisac do grupy_copy.nadrzedna kolumne grupy.nazwa ale tylko te pola ktore grupy.id = grupy_copy.idh ponizsze zapytanie robi to wprawdzie .. ale jako nowe rekordy a nie aktualizacje kolumny grupy_copy.nadrzedna [ aktualnie ta kolumna jest pusta ]
Pomoze ktos lopatologicznie wytlumaczy gdzie robie blad ![]() Dziekuje ![]() Tu bym proponował update:
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
zakladam, ze to zapytanie mialo zostac przerobione przeze mnie na nastepujace
tyle, ze wyskakuje mi nastepujacy blad [SQL] UPDATE grupy_copy cp SET nadrzedna = grupy.nazwa FROM grupy, grupy_copy WHERE grupy.id = grupy_copy.idh; [Err] 1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'FROM grupy, grupy_copy WHERE grupy.id = grupy_copy.idh' at line 2 cos zle przerobilem ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:56 |