![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Hej,
w jaki sposób najlepiej rejestrować aktywność strony w IFRAME? Użytkownikowi po wejsciu do serwisu pojawi się jakaś strona w IFRAME. Interesuje mnie wykrycie, że użytkownik przechodzi na jakieś podstrony w tej stronie. Do głowy mi na chwilę obecną przychodzi jedynie, to podpięcie sie przy pomocy js, do linków na tej wewnerznej stronie i gdy ten kliknie to jakiś event do mnie. Da się tak? A może jakieś inne rozwiązanie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli masz kontrolę nad stroną z ramką i stroną w ramce to zainteresuj się postMessage: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/We...dow.postMessage
|
|
|
![]()
|
|
No raczej mogę nie mieć kontroli nad stroną w ramce. Chodzi mi w zasadzie tylko o wykrycie, czy użytkownik przemieszcza się po tej stronie, klikając na podstrony
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz spróbować w ten sposób: http://jsfiddle.net/asay9g2y/ - ale z tego co pamiętam ze względów bezpieczeństwa adresu URL nie wyciągniesz.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może tak jak to robią reklamy, czyli event na ramkę i po tym wykryć że jest jakaś interakcja, chyba że potrzebujesz odczyt z konkretnych podstron to nwm, a tak wgl zależy do czego to potrzebujesz bo zawsze te stronę możesz podpiąć pod analytics jeśli chodzi o jakieś statystyki
|
|
|
![]()
|
|
@Crozin, hm, jest to jakieś rozwiązanie. Jesli będzie chodziło tylko o reakcję na wczytanie strony, może działać ciekawie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
ALe pewnie na załadowanie treści ajaxem już nie zareaguje. Trzeba by tu się próbować podpiąć pod linki chyba. @com nie, nie chodzi o statystyki. CHodzi o wykrycie ruchu uzytkownika i przygotowanie odpowiednich rzeczy na ten ruch: jakis alert, pytanie itp. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to kwestia nadania userowi jakiegoś identyfikatora i logowanie każdego wywołania danej podstrony, powiązane z tym identyfikatorem?
|
|
|
![]()
|
|
@com jak zapisywać dane to ja wiem, to nie problem. Chodziło mi w jaki sposób wykryć jego aktywnośc na stronie w ramce (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ALe pewnie na załadowanie treści ajaxem już nie zareaguje. https://developer.mozilla.org/en-US/docs/We...Mutation_events |
|
|
![]()
|
|
nie zrozumieliśmy się, masz te ramke, w ramce masz podstrony ładowane tym ajaxem wiec każde nowe żądanie do serwera po prostu zapiszesz do pliku bazy whatever powiązując je jednocześnie z naszym id użytkownika i na tej podstawie wiesz co ten ktoś klika, a z tymi danymi robisz już co zechcesz. A to że wiesz jak zapisać dane to ja wiem doskonale.
|
|
|
![]()
|
|
@com ale strona w ramce nie bedzie moja. Tym bardziej nie będę miał dostepu do jej serwera (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
okej, tego nie wiozłem pod uwagę, no to w tym wypadku to tak się nie da to fakt (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jestes w stanie wykryc klikanie w cialo frame wiec na tej podstawie mozesz okreslic ze z niej korzysta i mierzyc aktywnosc. Co prawda watpie bys przeskoczyl aktywnosc na danej podstronie w tej ramce to bys juz musial ajaxa zaprzegac i przesylac z innej strony dane do siebie ale tak to nie ma problemu. Nadanie ramce klasy active niech Ci startuje licznik, klikniecie poza nia go zatrzymuje. Czy pokazac na przykladzie?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 8 Dołączył: 8.06.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko się nie śmiać (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
W funkcji sobie zamieniasz linki dodając do nich event i masz swój efekt (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Później tylko załadować to w diva-swoją ramke. Ten post edytował Kloc 10.01.2015, 18:20:15 |
|
|
![]()
|
|
@tzm W sumie też dobry pomysł. Nie, nie musisz podawac przykladu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
@kloc do linkow to ja sie dobiore tez w js. A w Twoim sposobie już sie nie dobiore do kodu podstron, chyba zeby ajaxem słać po podstrony i takie tam. Ogólnie nastreczyłoby to paru problemów |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 8 Dołączył: 8.06.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
...Czy pokazac na przykladzie? Chętnie bym zobaczył (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) , jak to dla Ciebie nie problem. |
|
|
![]()
|
|
tzm napisałem dokładnie to samo, tylko nie doprecyzowałem tego tak dobrze jak Ty (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Cytat (..) czyli event na ramkę i po tym wykryć że jest jakaś interakcja
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 58 Dołączył: 17.12.2013 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chętnie bym zobaczył (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) , jak to dla Ciebie nie problem.
osadzic w html,body i dziala. nie wiem jak z urzadzeniami mobilnymi bo nie mam gdzie potestowac. do activityMonitor.timer wypadaloby napisac monitor albo cos zeby podawac czas a nie inta ale juz mi sie nie chce dla przykladow pisac calosci. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:00 |