![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Chciałbym zrobić system newsów oraz pod wyświetlaniem ich przycisk, po nacisnieciu bedzie sie ładowalo wiecej newsów.
Problem z tym, że nie wiem jak mam zrobić kod PHP na ten przycisk. Mam funkcje na newsy, które będą się pojawiały zawsze [5 ostatnich] problem się pojawia co mam zrobić aby PHP wykryło ile mamy pokazanych newsów i dodawał kolejne 5. Myślałem aby do pętli for [Która wyświetla newsy] dodał zmienna $iloscPokazanychNewsow i własnie nią posługiwał się w szukaniu. Czyli tam gdzie mam szukac kolejnych newsów dać "SELECT * FROM news LIMIT $iloscPokazanychNewsow,$iloscPokazanychNewsow + 5" i wyświetlić, i tu jest problem jak mam to zrobić aby przez AJAX wyświetlić stare posty + nowe posty. Obecnie co mam: index.php
funkcje na newsy:
Oraz kod, który będzie podłączony pod AJAX:
Jeżeli jest dobrze zrobiony skrypt, to jak mam podpiąc to pod AJAX [Jquery] aby zadziałało jak powinno (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chcesz zrobić coś w stylu ładownia kolejnych komentarzy? Takie rzeczy musisz wykonać w JavaScript. Możesz użyć biblioteki jQuery i w niej wykonywać żądania Ajax. Musisz na przycisk (link, div, span, obojętnie co) dać akcję, aby po kliknięciu wysyłało żądanie do skryptu PHP, którym to zwrócisz następne komentarze (np. w formacie Json, który łatwo obsłużysz w JavaScript, aby załadować kolejne komentarze). Musisz również w jakiejś zmiennej (w skrypcie JavaScript) zapisywać ile już masz wyświetlonych komentarzy. Robiąc żądanie do skryptu PHP wysyłasz mu, ile już masz komentarzy - użyjesz tego w zapytaniu limitując ilość pobieranych komentarzy.
Przykład skryptu java script:
W PHP odbierasz, ile już jest komentarzy. Np. ze zmiennej GET i tworzysz normalne zapytanie do bazy z odpowiednim limitem i offsetem. Następnie tworzysz np. tablicę z pobranymi komentarzami i wyświetlasz je jako json, dając na koniec "exit()". Resztę obsługuje się w JavaScript. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 13:36 |