![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 1 Dołączył: 28.06.2009 Skąd: Great Britan Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie
Pracuje nad pewnym kodem i na razie wyrzucalem sobie exity tam gdzie byly bledy lub cos takiego np: ale jednak przestalo mi to wystarczac i zreszta predzej czy pozniej i tak bym musial wiec przeszedlem sobie na wyjatki, no i problem w tym ze nie moge uzyc konstrukcji
gdyz nie poprawna skladnia, wiec obszedlem to w taki sposob, ze stworzylem metode throwException() ktora wyrzuca mi Exceptiona a ja robie tak:
Dziala tak jak ma dzialac, tyle ze stack jest o poziom wiecej z racji extra metody, ale tu jest moje pytanie, czy jest to poprawne czy nie, dziekuje ![]() -------------------- $progress++;
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 1 Dołączył: 28.06.2009 Skąd: Great Britan Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj, dzieki za zainteresowanie, ale wiem ze tak mozna, moje pytanie brzmialo czy to co ja zrobilem jest poprawne?
Korzystam ze skroconego ifa bardzo czesto i jest jak dla mnie o wiele lepszy - kod wyglada o wiele lepiej i smuklej niz z pelna konstrukcja Poza tym to chyba logiczne ze to byl przyklad dokladnie mam takie cos:
Te ify sa czesto wielo poziomowe i nie chcialbym z nich rezygnowac, gdyz lepiej mi sie je czyta, oraz kod metody jest krotszy, wiec ponawiam pytanie, czy to jest poprawnie (wiem ze moglbym uzyc pelnej konstrukcji if), czy tez moze nie. pozdrawiam -------------------- $progress++;
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najwidoczniej się nie da
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli uważasz że to się lepiej czyta to gratuluję.
A czy poprawne? Nie do końca, bo oczekujesz zwrotu z funkcji a tymczasem dostajesz exception |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 49 Dołączył: 16.04.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Dziala tak jak ma dzialac, tyle ze stack jest o poziom wiecej z racji extra metody, ale tu jest moje pytanie, czy jest to poprawne czy nie, dziekuje Poprawne, jeżeli chodzi o działanie. Bo przecież działa. Nigdy jednak nie widziałem, by ktoś używał tego operatora, żeby w pełni zastąpić ify i elsy. Podejrzewam, że znaczna większość innych programistów nie będzie chciała się przyzwyczaić do Twojego stylu pisania. Dodatkowo jak sam zauważyłeś, ta składnia jest "upośledzona" ze względu na to, że musisz podawać w niej tylko wyrażenia (http://php.net/expressions). Cytat Jeżeli uważasz że to się lepiej czyta to gratuluję. To, co się lepiej czyta to subiektywna opinia. Choć zgadzam się z tym, że jest to okropnie nieczytelne, to jednak rozumiem, że są osoby, które mogą chcieć tak pisać. To tak jak dyskusja z 2 spacje vs 4 spacje vs taby. Ten post edytował Tuminure 7.11.2014, 14:22:13 |
|
|
![]()
|
|
Cytat To, co się lepiej czyta to subiektywna opinia. Choć zgadzam się z tym, że jest to okropnie nieczytelne, to jednak rozumiem, że są osoby, które mogą chcieć tak pisać. To tak jak dyskusja z 2 spacje vs 4 spacje vs taby. otoz to. (oprocz tego ze okropnie nieczytelne ![]() Rozumiem juz, nie chodzi ze chce, a raczej chcialem zastapic tego wszedzie, ale mam takiego dlugiego ifa z kilkoma elsifami (lol) i wygodnie bylo miec to zapisane w wlasnie taki sposob a na samym koncu mialem exit(), jak to zmienilem na
to zrobilo sie po prostu 2x wiecej linijek, wiec stad bylo pytanie czy mozna tak to rozwiazac, jak widac, nie. Dzieki i pozdrawiam. edit: O i jeszcze to: + tej skroconej skladni jest taki, ze jak cos przypisujemy do zmiennej to jednak fajnie to napisac raz
niz, klepac to kilka razy:
To byly glowne przyczyny, pozdrawiam Ten post edytował Koldy 7.11.2014, 15:49:00 -------------------- $progress++;
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po prostu w skróconym ifie, oczekuje się, że podasz konkretną wartosc ktora na podstawie warunku zostanie przypisana, wiec nie mozesz tam wywołać void'a
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyjątek nie zwraca żadnej wartości więc nawet próba przypisania do $this->x można powiedzieć, zostawiła by ten kod w jakimś nieokreślonym stanie. Chyba w żadnym języku to nie zadziała.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Po prostu w skróconym ifie, oczekuje się, że podasz konkretną wartosc ktora na podstawie warunku zostanie przypisana, wiec nie mozesz tam wywołać void'a Teoretycznie mozesz, bo dziala - ale wiem juz, jest to zle. Pozdrawiam -------------------- $progress++;
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli wziąć pod uwagę kod np
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:30 |